Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Η μόρφωση δίνει ζωή

Στα εκατομμύρια ιστολόγια του κόσμου γράφονται αναλύσεις που ποτέ δεν θα δούμε, εκτός αν κάποιος μας πει "αυτό το είδες;".
Σήμερα θα σας ρωτήσω "είδατε την σειρά των άρθρων (σε Αγγλική γλώσσα) που μιλάνε για [Tablets, Unions, and Education] υπό Alistair Croll;"
Είναι κείμενο που θίγει πάμπολλα ζητήματα, συνοδεύεται από διαφωτιστικά διαγράμματα, και καταλήγει σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Το διάγραμμα δείχνει με χρώματα τις διάφορες περιοχές του κόσμου, στον οριζόντιο άξονα τον αλφαβητισμό και στον κάθετο άξονα το προσδόκιμο ζωής. (Αν πάτε εδώ, μπορείτε να φορτώσετε το διάγραμμα GapMinder-World και να παίξετε με τις παραμέτρους : να ορίσετε για ποιές χώρες ενδιαφέρεστε, για ποιά στοιχεία στον οριζόντιο και στον κατακόρυφο άξονα, και για ποιά χρονική περίοδο. Είναι απίστευτο το τι συμπεράσματα μπορείτε να βγάλετε όπως το διάγραμμα σαρώνει τις εποχές!
{Σημείωση στις 09-12-2010 : Αν μάλιστα υπάρχει η απαραίτητη υποδομή, μπορούν να δημιουργηθούν από τα στοιχεία αυτά όμορφες παρουσιάσεις, όπως αυτή του Hans Rosling, που θα την βρείτε εδώ}).

Tablet PC είναι μικρός υπολογιστής, που τον κρατάμε στο χέρι και έχει μεγάλη διαδραστική οθόνη και σύνδεση στο διαδίκτυο. Είναι σύντηξη βιβλίου - τηλεφώνου - μουσικού οργάνου - υπολογιστή - τηλεόρασης. Αυτός θα αλλάξει την δομή της εκπαίδευσης.
Union είναι η ένωση - το σωματείο. Εδώ εννοείται ο σύλλογος των εκπαιδευτικών. Βοηθάει το εκπαιδευτικό σώμα την εξέλιξη ή την πολεμάει;
Education είναι η εκπαίδευση, αλλά με ευρύτερη σημασία από τα διδασκόμενα στο σχολείο μαθήματα.
Δίνω συνδέσμους και τηλεγραφικές περιλήψεις για τα τέσσερα πρώτα άρθρα :
1. [Μέρος 1:] Η εκπαίδευση είναι το θεμέλιο της ευημερίας. Στα δύο εκατομμύρια λεπτά που διαρκεί η βασική εκπαίδευση, διαφορετικοί λαοί διδάσκονται διαφορετικά πράγματα. Σε μερικές χώρες η επιστήμη είναι υποτιμημένη. Οι μεγάλες τάξεις παράγουν ανόητους ανθρώπους.
2. [Μέρος 2:] Αν κάθε μαθητής έχει δικό του υπολογιστή-πινακίδιο, κρατάει όλα τα σχολικά μαθήματα και όλες τις βιβλιοθήκες του κόσμου και τα μουσεία και τα ΜΜΕ και ο,τιδήποτε θα μπορούσε να τον ενδιαφέρει. Από τους 1,400,000 OLPC υπολογιστές που μοιράστηκαν μάθαμε ότι οι μαθητές διδάσκουν τους γονείς τους ανάγνωση, οι απουσίες από το σχολείο ελαττώθηκαν, η εκπαιδευτική διαδικασία βελτιώθηκε. Το κόστος πέφτει : τα πρώτα XO μηχανήματα του σχεδίου OLPC κόστιζαν περίπου 200 ευρώ, ενώ οι νεότερες κατασκευές στοιχίζουν κάτω από 70 ευρώ. Αν και μερικά βιβλία δεν είναι δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή, το συνολικό κόστος (αγοράς - συντήρησης - αποθήκευσης) είναι μικρότερο από την αγορά χάρτινων βιβλίων. Οι υπολογιστές-πινακίδια αλλάζουν : διαμορφώνονται ανάλογα με τον χρήστη - μαθαίνουν από αυτόν!
3. [Μέρος 3:] Οι μελέτες καταδεικνύουν ότι οι καλύτεροι σε απόδοση μαθητές είχαν πολύ καλούς καθηγητές. Δεν υπάρχει εξασφαλισμένη μέθοδος διαμόρφωσης ενός καλού καθηγητή, είναι εσωτερικός παράγοντας και η επιμόρφωση δεν μπορεί να αλλάξει έναν μέτριο καθηγητή. Κάποια πρότυπα σχολεία (Charter schools) με νέες ιδέες, όπως ομαδική διδασκαλία κλπ, πολεμήθηκαν από τις ενώσεις καθηγητών στις ΗΠΑ και, παρά τα μετρήσιμα εξαιρετικά αποτελέσματα, έκλεισαν λόγω διακοπής της χρηματοδότησης. Αν υποθέσουμε ότι 10% των καθηγητών στις ΗΠΑ είναι μέτριοι, τότε 5,000,000 παιδιά θα έχουν υποβαθμισμένο ξεκίνημα στις σπουδές τους. Όταν η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού δεν γίνεται, τα αποτελέσματα είναι ορατά. Το μέλλον κάθε έθνους καθηλώνεται από την ανεπάρκεια του εκπαιδευτικού του συστήματος.
4. [Μέρος 4:] Οι εκπαιδευτικοί επιμένουν να διδάσκουν ακριβώς τα ίδια πράγματα σε όλη την καριέρα τους, ενώ θα έπρεπε να επιζητούν την διαφοροποίηση αφού ο κόσμος εξελίσσεται. Σχετικά με υπολογιστές, με δυσφορία επιμορφώνονται στα βασικά, αλλά στην αγορά εμφανίζονται νέα προϊόντα με έντονους ρυθμούς, οπότε η απαξίωση των γνώσεων είναι βέβαιη. Οι μαθητές μαθαίνουν πιο νωρίς από τους καθηγητές τους για το τι κυκλοφορεί. Υπάρχουν πολλοί καλοί εκπαιδευτικοί, κι αν στηριχτούν από ένα Σύστημα Διαχείρισης της Μάθησης (Learning Management System, LMS), τα αποτελέσματα για το έθνος θα είναι τόσο σημαντικά, που θα έπρεπε ήδη να έχει επενδύσει σε καλύτερα σχολεία, άριστους εκπαιδευτικούς, καλύτερο μέλλον.

Μακάρι να μπορούσα να μεταφράσω όλα τα κείμενα.
Ας το αναλάβει η ΟΛΜΕ, για να κάνει και κάτι χρήσιμο.

1 σχόλιο:

An-Lu είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά!