Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Ο κυβερνοπόλεμος έχει ξεκινήσει

Έγραφα πρόσφατα λίγα στοιχεία για κρυπτογράφηση.

Ποιός όμως θα ήθελε να είναι τα κείμενά του κρυπτογραφημένα;
Υπάρχουν διάφορες απαντήσεις.

[Μια εταιρεία που αναπτύσσει ένα νέο προϊόν, θέλει τα σχετικά με αυτό στοιχεία να είναι κρυπτογραφημένα για να αποφύγει τους ανταγωνιστές της].
[Ένας συγγραφέας που ετοιμάζει το νέο του βιβλίο, για να μη μάθει κανείς την ιδέα πριν από την έκδοση].
[Μια οργάνωση με θρησκευτικό αντικείμενο, που δεν θέλει να έχουν πρόσβαση στα ιερά κείμενα οι αμύητοι και οι άπιστοι].
[Μια οργάνωση με στρατιωτικό αντικείμενο, που δεν θέλει να μάθουν οι εχθροί τα σχέδια, τις εγκαταστάσεις, την δύναμη και τον εξοπλισμό της].
[Μια τράπεζα που επικοινωνεί με έναν πελάτη της].
[Ένα νοσοκομείο που επικοινωνεί με έναν ασθενή του].
[Καθένας που έχει παραβατική συμπεριφορά, με οποιοδήποτε αντικείμενο : πολιτικό, σεξουαλικό, οικονομικό].
Κλπ, κλπ.

Όπως βλέπετε μερικές δραστηριότητες είναι αθώες και άλλες είναι απαράδεκτες, ιδιαίτερα από τους κατέχοντες την εξουσία (πολιτική, στρατιωτική, οικονομική, κλπ). Άρα, αν κάποιος έχει κρυπτογραφημένα τα στοιχεία του, είναι κατά βάση ύποπτος, μέχρι να αποδείξει την αθωότητά του. (Δεν είναι αθώος μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή του, διότι δεν συμφέρει αυτό).

Στο διαδίκτυο υποτίθεται ότι προωθείται η ελεύθερη έκφραση. Όποιος θέλει, γράφει ό,τι θέλει. Βέβαια πρέπει να έχει την ευθύνη για τα γραπτά του.
Αν είναι απλές ανοησίες, μπορούμε να αδιαφορήσουμε.

Μερικοί αναγνώστες μπορούν να παραπονεθούν για κάποιες (ανάρμοστες, αντεθνικές, άσεμνες κλπ) σελίδες στους παρόχους, και αυτοί βάζουν φραγμούς στην εμφάνιση των περιεχομένων.

Συμβαίνει όμως κάποιοι με τα γραπτά τους να θίγουν συμφέροντα. Τότε επιστρατεύονται οι χάκερ. (Από το hack=κομματιάζω, κτυπώ). Οι χάκερ κάνουν ηλεκτρονικές επιθέσεις στους υπολογιστές που στηρίζουν τις σελίδες με το ενοχλητικό περιεχόμενο. Με ένα καταιγισμό ερωτημάτων προς τον υπολογιστή βάσης τον γονατίζουν και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει πιά (κατάσταση DOS=denial of service=άρνηση εξυπηρέτησης). Υπάρχουν και άλλες μέθοδοι.

Πώς επιστρατεύονται αυτοί οι άνθρωποι;
Αν είναι το θέμα εθνικό, προσφέρονται εθελοντικά. Αν είναι εμπορικό, ζητούν αμοιβή. Για πολύ σοβαρά θέματα, πρέπει να δίνονται πολλά χρήματα κάτω από το τραπέζι.

Ποιός κρίνει πόσο σοβαρό είναι ένα θέμα;
Ακολουθούνται δημοκρατικές διαδικασίες; Ας δούμε.
Διαβάστε το άρθρο στο PCW που λέει ότι η εταιρεία που δίνει τα ονόματα στο διαδίκτυο αποφάσισε να κόψει κάποια ονόματα επειδή εκεί έβρισκε κανείς δωρεάν κινηματογραφικές ταινίες.
Ο κόσμος του διαδικτύου αντιδρά δημιουργώντας μια διάχυτη δομή ονοματοδοσίας ώστε να μη διακόπτονται οι διαδικτυακές υπηρεσίες αν από βλάβη (οιουδήποτε τύπου) δεν μπορεί να λειτουργήσει ένας υπολογιστής εξυπηρέτησης.
Σημειώστε ότι η διανεμημένη γνώση είναι πολλές τάξεις μεγέθους σημαντικότερη από όσο μπορεί να εκτιμήσει σήμερα ο καθένας μας.

Ας δούμε και πιό σοβαρό θέμα.
Σήμερα η ιντερπόλ έβγαλε ένταλμα σύλληψης του υποτιθέμενου ιδρυτή του Wikileaks για υποτιθέμενα σεξουαλικά του εγκλήματα στην Σουηδία. (Δεν έχω γνώση των στοιχείων για τις κατηγορίες, κι αν είναι αλήθεια να τον τσακίσουν).
Τι ακριβώς κάνει το Wikileaks; Δημοσιεύει στοιχεία που εκθέτουν την κυβερνητική διγλωσσία.
Είπε η τάδε κυβέρνηση ότι εκκαθάρισε κάπου κάποια ημέρα και ώρα δεκαπέντε κακοποιούς; Έδειξε το Wikileaks ένα βίντεο γυρισμένο από τους στρατιώτες (!) ενός ελικοπτέρου που κάνουν (εκείνη την ημέρα και ώρα σε εκείνο τον τόπο) ενθουσιασμένοι σκοποβολή σε απλούς πολίτες και δημοσιογράφους και στη συνέχεια στους τραυματιοφορείς που πήγαν να τους μαζέψουν.

Σίγουρα κάτι είναι πάρα πολύ στραβό.
Αυτό που κατάλαβαν οι υπεύθυνοι της τάδε κυβέρνησης δεν ήταν ότι έπρεπε να μαζέψουν όσους στρατιωτικούς παρανομούσαν πυροβολώντας αμάχους από την άνεση του ελικοπτέρου τους, αλλά ότι έπρεπε να ξεκινήσουν οι ανακρίσεις για το πώς διέρρευσε το βίντεο (άρα παραδέχονται ότι είναι αυθεντικό, αλλιώς θα δεχόμασταν όλοι ότι ήταν κατασκευασμένο - τόσο φρικτό ήταν).

Και γιατί έβγαλε σήμερα το ένταλμα η ιντερπόλ; Ίσως γιατί πιέστηκε αφού άρχισε από χθες-προχθές η δημοσίευση στο Wikileaks εκατοντάδων χιλιάδων εγγράφων των διπλωματικών υπηρεσιών, τα οποία περιέχουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για την λεγόμενη [μυστική διπλωματία], και ήδη έχει αναγγελθεί διαρροή εγγράφων που να εκθέτουν τραπεζικούς χειρισμούς ανωτέρου επιπέδου.
Πρέπει να έχει ευθύνη το Wikileaks για τα γραπτά και τις πράξεις άλλων;
Πολύ σημαντικό ερώτημα για το οποίο δεν υπάρχει ακόμη απάντηση.(Πάντως προτιμώ να συλληφθεί και να δικαστεί στο Διεθνές δικαστήριο της Χάγης παρά να βρούνε το πτώμα του σε κάποιο χαντάκι, αν το βρούνε...)

Βρισκόμαστε στη μέση ενός φοβερού κυβερνοπολέμου. Κάποιοι θέλουν διαφάνεια παντού και κάποιοι όχι. Όλοι έχουν τα επιχειρήματά τους.

Εγώ λέω ότι αν η κατάσταση (οικονομική, στρατιωτική, κλπ) είναι καλή και βελτιώνεται, τίποτε δεν θα έπρεπε να αλλάξει.



20101206 : Διαβάστε μια άλλη παρουσίαση εδώ.

20101209 : Διαβάστε πώς είδαν το θέμα οι χάκερ Anonymous εδώ.

20101217 : Στον ιστοχώρο της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" φιλοξενείται ένα αντίγραφο του Wikileaks : http://wikileaks.enet.gr/.
Υπολογίζεται ότι έχουν εγκατασταθεί περισσότερα από 2000 αντίγραφα του Wikileaks σε διάφορους servers παγκοσμίως. Είναι όπως η μυθολογική Ύδρα, της κόβεις ένα κεφάλι και ξεπηδούν δύο κεφάλια στην θέση του ενός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: