Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012

Φαινόμενο Domino

Λένε μερικοί ότι
η χρεοκοπία μιας χώρας θα γκρεμίσει όλες τις άλλες σαν τα τουβλάκια του Ντόμινο,
η κατάρρευση μιας χώρας της Ευρωζώνης, θα διαλύσει την Ευρωζώνη σαν Ντόμινο.

Η έννοια του ντόμινο, κατά την προσωπική μου εκτίμηση, διαστρέφει την πραγματικότητα.
Στα καταλλήλως τοποθετημένα τουβλάκια του ντόμινο, υπάρχει η δυνατότητα να ρίξεις το ένα και μετά, (με χρήση της βαρύτητας), να πέσουν και όλα τα άλλα και να επιτύχεις έτσι φοβερή ζημιά με μια μικρή αρχική προσπάθεια.
Αυτό είναι χαρακτηριστικό των μη γραμμικών συστημάτων, που μπορεί μια ασθενική είσοδος (το πέταγμα της πεταλούδας στην Κίνα) να δημιουργήσει δυσανάλογα μεγάλη έξοδο (έναν τυφώνα στη Φλόριντα).
Η οικονομία φαίνεται ότι είναι μη γραμμικό και ίσως χαοτικό σύστημα.
Οι κρατικές οικονομίες είναι αλληλεξαρτώμενες. Μέχρι εκεί καλά.
Όμως η σημερινή κρίση δεν προέρχεται από ένα μικρό οικονομικό περιστατικό κάπου, πχ. ο ιδιοκτήτης της Neutron Bank πήρε τα κεφάλαια και τα χρήματα των καταθετών και την οδήγησε στην πτώχευση, κι αυτό είχε αποτέλεσμα να κλυδωνιστεί η παγκόσμια οικονομία.

Υπάρχουν συνεχόμενα "χτυπήματα" από τις εταιρείες αξιολόγησης προς πάμπολλους στόχους : επιχειρήσεις (τράπεζες), οργανισμούς (EFSF) και κράτη (να πω "Πορτογαλία" γιατί το "Ελλάδα" θα το έχετε βαρεθεί πια). Άρα δεν είναι φαινόμενο ντόμινο.
Είναι κατάσταση πολιορκίας σε έναν νομισματικό - πολιτισμικό - (βάλτε ό,τι θέλετε εδώ) πόλεμο, όπου οι μοντέρνες κανονιοφόροι χτυπούν κάθε σημείο αντίστασης μέχρι να πέσουν όλοι στη φτώχεια.


Έγραψα Neutron Bank, και όχι Proton Bank για να είναι περισσότερο ουδέτερο!

Μετά την δημοσίευση της ανάρτησης, πληροφορήθηκα ένα άρθρο της Ζέζας Ζήκου στην Καθημερινή [Η πανούργα "Θεωρία του Ντόμινο" και η Ελλάς...] από 29/04/2012, δείτε εδώ.

Ενημέρωση στις 11/10/2012: Έλεγα ότι δεν είναι "Domino effect" ούτε κατά διάνοια!
Είναι ένας τακτικός κανονιοβολισμός όπως μπορείτε να διαπιστώσετε διαβάζοντας αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: