Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013

Γρίφος 12

Από τους πιο γνωστούς προβληματιστές του κόσμου είναι ο Αμερικανός Σαμ Λόιντ (Sam Loyd). Μερικά βιογραφικά στοιχεία του μπορείτε να δείτε εδώ.
Τα σκακιστικά του προβλήματα (έφτιαξε περίπου 700+) είναι εξαιρετικά.

Από το βιβλίο του "Cyclopedia 5000 προβλημάτων" διάλεξα ένα απλό πρόβλημα, που πρέπει να προσπαθήσετε να λύσετε, χωρίς να ανατρέξετε σε λυσάρια. Θα σας δώσει μεγάλη χαρά όταν ανακαλύψετε ότι έχετε πρωτότυπη και δημιουργική σκέψη.Με κλικ στην εικόνα την βλέπετε πιο καθαρά!

Δίνετε απαντήσεις στα σχόλια.
Θα δημοσιεύσω την λύση σε μια εβδομάδα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Θα μπορούσα να το γράψω με εξισώσεις, όμως σίγουρα δεν θα ήταν καθόλου Λόιντ έτσι. Παρόλο που δεν κατάφερα να τις αποφύγω απολύτως, νομίζω ότι το αποτέλεσμα είναι αρκετά κομψό.

Η ουσία είναι ότι, αν πούμε ότι το ένα πλοίο (το αργό) συναντιέται με το άλλο σε απόσταση α από την αρχική του όχθη (οπότε το άλλο έχει διανύσει α+χ), θα συναντηθούν στην επιστροφή σε απόσταση α-χ από την άλλη όχθη. Πράγματι, στο σημείο αυτό το αργό πλοίο θα έχει διανύσει πρόσθετη απόσταση 2α, ενώ το γρήγορο 2(α+χ)

Από το σημείο αυτό και μετά το πρόβλημα γίνεται απλό: α-χ=400, α=720, άρα χ=320. Και το συνολικό πλάτος του ποταμού είναι 2α+χ=1760.

Φώτης Σκουλαρίκης