Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Το μέλλον καταγραμμένο

Στην ταινία [Minority Report] είδαμε ότι εφαρμόστηκαν μέθοδοι που μπορούσαν να προβλέψουν με σχετική επιτυχία την μελλοντική συμπεριφορά των ανθρώπων, ώστε να καταπολεμηθεί η εγκληματικότητα με την πρόληψη. (Συλλαμβάνονταν άνθρωποι προτού διαπράξουν το έγκλημα).

Και ενώ γνωρίζουμε ότι αυτό ήταν φαντασία βγαλμένη από το γόνιμο μυαλό του Philip K. Dick, φθάνουμε σήμερα να διαβάζουμε ειδήσεις όπως η παρακάτω : http://www.huffingtonpost.com/bob-jacobson/google-and-cia-invest-in_b_664525.html, όπου η Google σε συνεργασία με την CIA εξετάζουν τις μεθόδους πρόβλεψης (Temporal Analytics Engine) που ανέπτυξε η εταιρεία Recorded Future.

Όσο περισσότεροι χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο για ο,τιδήποτε μας ενδιαφέρει, τόσο σταθερότερη γίνεται η πρόβλεψη της πορείας των πραγμάτων.

Διαβάστε την είδηση και "παίξτε" με την δημιουργία όποιου μέλλοντος επιθυμείτε.

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Πρώτη ημέρα της επόμενης ζωής μου

Είναι προφανές ότι ο τίτλος είναι εφαρμόσιμος για κάθε ημέρα της ζωής μας. Ειδικά για μένα όμως, η σημερινή ημέρα έχει ιδιαίτερη σημασία.
Σήμερα υπέβαλα αίτηση για συνταξιοδότηση. Όταν περατωθούν οι διαδικασίες, θα είμαι πλέον συνταξιούχος. Όχι ότι θα εισπράξω αμέσως! (Απλά, θα είμαι τιτλούχος). Οι υπηρεσίες του ταμείου μου είχαν μόλις 36 χρόνια καιρό για να προετοιμαστούν, αλλά δεν πρόκαμαν...

Πρόταση βελτίωσης διαδικασίας συνταξιοδότησης
Οι αρμόδιες ασφαλιστικές υπηρεσίες θα έπρεπε να έχουν μαζέψει όλα τα δικαιολογητικά, να έχουν προβλέψει για την κάλυψη του κενού που δημιουργείται από την αποχώρηση, να έχουν δώσει οδηγίες στις οικονομικές υπηρεσίες, και με μια σεμνή χαρούμενη τελετή να ευχαριστήσουν τον αποχωρούντα υπάλληλο δίνοντάς του έναν φάκελο με τα ισχύοντα για συνταξιούχους και το βιβλιάριο τραπέζης με την πρώτη κατατεθειμένη σύνταξη.

Αν αναλογιστείτε ότι το συνθετικό -ούχος προέρχεται από το ρήμα έχω, που σημαίνει κρατώ στο χέρι μου, θα μπορούσατε να υποθέσετε ότι θα πληρώνομαι αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης. Αστεία υπόθεση! Όλες σχεδόν οι λέξεις που τελειώνουν σε -ούχος ακούγονται πομπώδεις, αλλά από περιεχόμενο δεν λένε και πολλά πράγματα.
Για παράδειγμα, ο λεμβούχος ήταν αυτός που είχε μια βάρκα, ο κλειδούχος ήταν αυτός που μετακινούσε τα κλειδιά αλλαγής της πορείας των τραίνων μέχρι να βάλουν αυτόματα συστήματα, ο παραπηγματούχος ήταν αυτός που είχε δικαίωμα να στήσει μια παράγκα δίπλα σε κάποιο κτήριο. Έκανα μεγάλη προσπάθεια στη ζωή μου να γίνω εκατομμυριούχος (σε δραχμές, ώστε να μπορέσω να γίνω οικοπεδούχος) και μόλις το κατάφερα άλλαξαν το νόμισμα και ξανάγινα χιλιαδούχος (σε ευρώ).
Οι δισεκατομμυριούχοι ήσαν η εξαίρεση του κανόνα, και τότε και τώρα.

Επειδή αποχωρώ από την εκπαίδευση, θα μεταφέρω εδώ κάποιες από τις αναρτήσεις του ιστολογίου Ο Μανωλάς για Πληροφορική, το οποίο δεν δικαιούμαι να χρησιμοποιώ πλέον.
Οι αναρτήσεις με γρίφους και προβλήματα πληροφορικής θα έχουν ετικέτες Εύκολο, Μέτριο, Δύσκολο, ανάλογα με την προσπάθεια που χρειάζεται να καταβάλετε για την λύση τους. (Οι ημερομηνίες των αρχικών αναρτήσεων θα διατηρηθούν).

Επιπρόσθετα, θα δημοσιεύω εδώ λογοτεχνικά κείμενα και άλλες ιδέες, που δεν ήθελα να δημοσιεύσω στο "σχολικό" ιστολόγιο.

Ας είμαστε όλοι καλά!