Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Φτιαγμένοι από αστρόσκονη

Όπως μας λέει η επιστήμη, όταν δημιουργήθηκε ο σημερινός κόσμος (ας μη ξεχνάμε ότι κόσμος σημαίνει στολίδι) οι πρώτοι ήλιοι αποτελούνταν από απλά στοιχεία (υδρογόνο, με ένα πρωτόνιο και ένα ηλεκτρόνιο) και δουλεύοντας σαν πυρηνικοί αντιδραστήρες παραγωγής (breeders) έφτιαξαν καμμιά εκατοστή βαρύτερα στοιχεία.
Στην ζωή ενός άστρου φτάνει το τέλος με την μορφή έκρηξης. Όταν εξερράγησαν οι πρώτοι ήλιοι, το αστρικό υλικό τους σκορπίστηκε σαν σκόνη στο διάστημα. Οι δυνάμεις βαρύτητας συγκέντρωσαν και συσσωμάτωσαν το υλικό αυτό σε νέους ήλιους και πλανήτες.
Στον δικό μας πλανήτη αναπτύχθηκαν και εξελίχθηκαν φυτά και ζώα. Κάποια από τα πλάσματα αυτά σκέφτονται από πού ήρθαν και πού πηγαίνουν. Κάποιο μέρος του σύμπαντος αναλογίζεται για την ύπαρξή του.
Είμαστε φτιαγμένοι από αστρόσκονη! Απίστευτο;

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα βίντεο (έχει και ελληνικούς υπότιτλους, πιέζοντας το CC) όπου διάσημοι επιστήμονες (Carl Sagan, Richard Feynman, κ.ά.) "τραγουδάνε" για το μυστήριο της ζωής.


Βρήκα το βίντεο εδώ και σκεφτηκα να το μοιραστώ μαζί σας.

1 σχόλιο:

xristina είπε...

Μανωλη μου αρεσουν παρα πολυ αυτα που γραφεις. Με αφορμη το "κοσμος σημαινει στολιδι" δραττομαι της ευκαιριας να σου μιλησω για την ετυμολογικη προελευση μιας αλλης λεξης που προσφατα διαβασα και εντυπωσιαστηκα. Η λεξη "καρχαριας" στα ελληνικα προερχεται απο το "καρχαρο" που σημαινει πριονι (εξου και shark αγγλιστι). Στα γαλλικα η λεξη ειναι "requin". Η ρωμαιοκαθολικη νεκρωσιμη ακολουθια αρχιζει με τις λεξεις "requiem eternam" (αιωνια αναπαυση). Απο τους ορους αυτους η λεξη requiem αποτελει ονομασια της ιδιας της ακολουθιας και οποιασδηποτε αλλης πενθιμης μουσικης. Υπονοωντας λοιπον τη λευκη, σιωπηλη γαληνη του θανατου που κρυβεται σ αυτον τον καρχαρια και τις υπουλες φονικες του διαθεσεις, οι Γαλλοι τον αποκαλουν "requin"!!Ομορφο ε?