Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Πόλεμος εναντίον των ποσοστών!

Καλή χρονιά να είναι το 2014 και για γνωστούς και για αγνώστους.
Καλή, με την έννοια που δίνω εγώ : γεμάτη αγάπη, φιλανθρωπική, ειρηνική, δημιουργική.

Μετά από τις γενικές ευχές, ας εξηγήσω τον τίτλο της ανάρτησης.
Έχω παρατηρήσει ότι τα ποσοστά είναι συσχετισμένα με δυσάρεστες καταστάσεις και είναι πιθανό, αν μιλάμε μόνο με απόλυτα νούμερα, να τις αποφύγουμε.

Ποσοστά κομμάτων και έδρες.
Είναι πεντακάθαρο ότι η βούληση του λαού παραβιάζεται με διάφορους τρόπους μέσω των εκλογικών νόμων με δικαιολογία ότι πρέπει να προκύπτουν σταθερές κυβερνήσεις. Έχετε ακούσει άλλοτε για βία και νοθεία, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Δημιουργούνται εκλογικοί νόμοι που να ευνοούν το πρώτο κόμμα (και με δωρεάν ποσοστό εδρών) ή και το δεύτερο κόμμα. Αποκλείονται από την βουλή τα κόμματα που δεν πιάνουν ένα ποσοστό ψήφων. Σε επόμενες κατανομές τα κόμματα που προηγούνται μοιράζονται τις ψήφους άλλων κομμάτων.
Και με αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των περιοχών, όπως συμβαίνει αλλού (ΗΠΑ), η βούληση του λαού επίσης παραμορφώνεται.
*** Πρέπει να ισχύει η απλή αναλογική και να μπαίνουν στην Βουλή όσοι βουλευτές προηγούνται σε ψήφους, ανεξάρτητα από κόμματα, αλλά με εξασφαλισμένη εκπροσώπηση όλων των περιφερειών της χώρας. (Ο πρώτος της Αττικής, ο πρώτος της Θεσσαλίας, κλπ, και μετά κατά σειρά ψήφων). Αν χρειάζεται, μπορούν να γίνουν κυβερνήσεις συνεργασίας κομμάτων. (Για το πως πρέπει να λειτουργούν τα πολιτικά κόμματα έχω γράψει αλλού).

Ποσοστό γυναικών σε μια εκλογή.
Λέμε ότι φροντίζουμε να εκλεγούν τόσο (πες 30) στα εκατό γυναίκες. Και είναι καλό αυτό τώρα;
Αν δεν υπάρχουν τόσες άξιες γυναίκες, γιατί να φορτωθούμε 30% από αυτές;
Αν υπάρχουν περισσότερες άξιες, γιατί να μείνουμε ικανοποιημένοι που καλύψαμε το 30% και να δώσουμε τις υπόλοιπες θέσεις σε ανάξιους άνδρες;
*** Η εκλογή πρέπει να γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια και το ποσοστό γυναικών είναι ανοησία.

Ποσοστό μπόνους σε πωλητή.
Λέει το αφεντικό για να παρακινήσει τους πωλητές: Για τζίρο μέχρι 10000 δεν δίνω μπόνους, για τζίρο μέχρι 30000 δίνω 2% για το μέρος τζίρου πάνω από 10000, για τζίρο μέχρι 60000 δίνω 3% για το μέρος τζίρου πάνω από 30000.
Οι πελάτες όμως μοιράζονται άνισα στους πωλητές. Οι παλιοί πωλητές έχουν τους παλιούς καλούς πελάτες με τους μεγάλους τζίρους και οι νέοι πωλητές τρέχουν να πετύχουν πωλήσεις σε νέους πελάτες με μικρούς τζίρους και μεγάλη ανασφάλεια. Για τις ίδιες απολαβές ο όγκος δουλειάς δεν είναι ίδιος σε κάθε πωλητή. Κι αν ο νέος πωλητής τρέξει πολύ και φέρει τζίρο πάνω από 60000, που δεν προβλεπόταν στην αρχική συμφωνία; Είναι στο χέρι του αφεντικού να δώσει ή να μη δώσει.
*** Ο μισθός του πωλητή μπορεί να είναι κατά ένα βασικό μέρος ανάλογο με τις ημέρες και ώρες εργασίας και κατά άλλο μεταβλητό μέρος ανάλογο με τις αποστάσεις που διάνυσε για να δει τους πελάτες της εταιρείας. Αν η εταιρεία θέλει επιπλέον να μοιράσει κέρδη, να το κάνει ακριβοδίκαια.

Ποσοστό αμοιβής στον μεσάζοντα.
Έχουμε έναν που πουλάει οικόπεδα. Απασχολείται μία ώρα για να πουλήσει ένα οικόπεδο 4 στρέμματα και έχει μια αμοιβή Α. Απασχολείται επίσης μία ώρα για να πουλήσει άλλο οικόπεδο 40 στρέμματα. Με ποια λογική η αμοιβή του είναι 10*Α στην δεύτερη περίπτωση;
Μη το σκέφτεστε μόνο με οικόπεδα! Και οι μεσίτες για τις πωλήσεις όπλων με ποσοστό επί του τζίρου αμείβονται, και επειδή τα όπλα είναι ακριβά παίρνουν τεράστιες μίζες. Και επειδή δεν επιθυμούν να μοιραστούν το ποσό με την εφορία, κάνουν τις πληρωμές μαύρες και μετά ξεπλένουν τα χρήματα σε στημένους αθλητικούς αγώνες, σε στημένες κληρώσεις λαχείων κλπ.
*** Η αμοιβή του μεσάζοντα θα έπρεπε να είναι για υπηρεσίες και ανάλογη με τις ώρες που απασχολήθηκε. Δεν υπάρχει ανάγκη να σχετίζεται με το ύψος της αγοράς.
(Και γιατί πρέπει να υπάρχει ιδιώτης μεσάζοντας για κρατικές προμήθειες; Για να τα πιάνει χοντρά;)

Δεν υπάρχουν σχόλια: