Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Σχόλια στο fb τον Ιανουάριο 2014

Σκάκι

Στις 05-01-2008 χάσαμε τον πρώτο Έλληνα Μεγάλο Μαιτρ στη Σκακιστική Σύνθεση, τον Βύρωνα Ζάππα : http://kallitexniko-skaki.blogspot.gr/2008/04/blog-post_08.html

Από τον διαγωνισμό σύνθεσης σκακιστικών προβλημάτων του ιστοχώρου KoBulChess.com (2012, κατηγορία μυθικά, fairies), φέραμε στην Ελλάδα το δεύτερο βραβείο!

Τελικά αποτελέσματα για το 1ο Κύπελλο Ελλάδος στη Λύση Σκακιστικών Προβλημάτων [http://kallitexniko-skaki.blogspot.gr/2014/01/1-2014.html]

Οικονομία και Πολιτική

Σχετικά με την Όλγα Τρέμη : Όταν έδειξε το βίντεο με τον Κορκονέα που πυροβόλησε τον Αλέξανδρο, του είχε προσθέσει υπόκρουση διαδήλωσης για να στηρίξει την υπεράσπιση Κούγια, ενώ στο αρχικό υπήρχε μόνο η φωνή αυτής που ήταν μάρτυρας.
Προχθές έλεγε ότι ο Ξηρός έπαιζε μουσική στο καρναβάλι παραβιάζοντας την άδειά του, ενώ το βίντεο ήταν πανάρχαιο.

Ο Ψεύτης κι ο Κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται. Συνελήφθη στην Τουρκία ο Α. Φ. που (κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες) βρισκόταν στις ΗΠΑ. Τώρα θα μας πει, εκτός από την οικονομική ενίσχυση φίλων και γνωστών του, πώς βρέθηκαν κάτι εκατομμυριάκια παραπάνω στον λογαριασμό του (δες σελίδες 6-7 στο πόρισμα της εισαγγελέως Π. Παπανδρέου http://www.naftemporiki.gr/story/751281). Το βασικό είναι να επιστραφούν τα χρήματα και να ξηλωθεί ο μηχανισμός των γνωριμιών.
Προτείνω : Διορισμοί με ΑΣΕΠ χωρίς καμιά εξαίρεση, δημοσίευση των απαντήσεων και των γραπτών (για να μη κάνει κομπίνες το ίδιο το ΑΣΕΠ), και συνεχής έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων των προσώπων με δημόσια θέση. Δεν αρκεί το Έσχες όταν και αν κάνουν δήλωση, αλλά χρειάζεται κυρίως το Πόθεν και άμεσα, εντός του επομένου μηνός!

Καταργείται η τήρηση βιβλίων και στοιχείων στις επιχειρήσεις : Με τις νέες διατάξεις για ΚΑΣ (Κανόνες Απεικόνισης Συναλλαγών) ανατρέπονται πρακτικές πολλών δεκαετιών. Αλίμονο σε όσους πλήρωσαν πρόστιμα ή καταδικάστηκαν για παραβάσεις που πλέον δεν υπάρχουν!

Να παίρνουν άδεια οι φυλακισμένοι; Όχι. Για τρίωρη συνάντηση (κρατουμένου με τους δικούς του) μηνιαίως, μία οικία χρησιμοποιούμενη 08:00-20:00 (συν μία ώρα για καθαριότητα), επαρκεί για 120 κρατούμενους. Δεν γνωρίζω πρόσφατα στοιχεία πλήθους κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές, αλλά αν διαθέσουμε μία οικία για καθένα από τα 33 σημεία κράτησης, επαρκούν για 3960 κρατουμένους με οικογένεια.
Το κόστος συντήρησης 33 οικιών προβλέπεται μικρότερο από το κόστος αναζήτησης των φυγάδων που παραβίασαν την άδεια, η δε ηρεμία των ελεύθερων πολιτών θα είναι δεδομένη.

Προσωπικά

Θεωρώ πολύ κακές (μέχρι και εχθρικές για Έλληνες και κυρίως Ελληνίδες) τις διαφημίσεις με τον Τσάμπα, τη μάνα του, τους άγγελούς του και όλα τα σχετικά. Δεν πιστεύω ότι είμαστε τόσο φτηνιάρικοι πια! Αν είναι τσάμπα, δεν το θέλω!
Δεν θέλω να δοκιμάσω το καινούργιο τυρί στο σουπερμάρκετ.
Δεν θέλω "στα τέσσερα, το ένα δώρο".
Δεν θέλω να βάλω δείγμα από το νέο άρωμα του οίκου τάδε.
Δεν θέλω να διαβάσω την δωρεάν έντυπη φυλλάδα.
Δεν θέλω τις διαφημίσεις, αλλά την κινηματογραφική ταινία ολόκληρη χωρίς διακοπές.
Με όλα τα ένθετα, χάθηκε τελικά η εφημερίδα και η αξία της.
Θέλω να παίρνω μόνο όσα έχω πραγματικά ανάγκη.
Θέλω να πληρώνω όσα αγοράζω για να έχουν δουλειά οι άνθρωποι που τα φτιάχνουν.
Θέλω όλα να έχουν την αξία τους και να αποκτώ αυτά που μου αρέσουν, αν το αξίζω!

Έχω διδάξει πληροφορική. Είναι η επιστήμη που βρίσκει *καλύτερες* λύσεις σε προβλήματα που είναι ή δεν είναι λυμένα! Γνωρίζοντας ότι πρέπει να βρει κάποια αποτελέσματα, εντοπίζει ποια από τα γνωστά στοιχεία είναι χρήσιμα ως δεδομένα και πάνω σ' αυτά εφαρμόζει συγκεκριμένες μεθόδους πιθανώς επαναληπτικές αλλά με πέρας, που λέγονται αλγόριθμοι, και εξάγει αποτελέσματα. Τα χρήσιμα αποτελέσματα λέγονται πληροφορίες. Αλλά όλα αυτά εφαρμόζονται σε γνωστά στοιχεία.
Ο Δασκαλάκης μας είπε για την πορεία της έρευνας σήμερα στο πεδίο της θεωρητικής πληροφορικής. Οι οικονομολόγοι υποστήριζαν ότι οποιοδήποτε σύστημα συναλλαγών μπορεί να φτάσει σε ένα σημείο ισορροπίας, και ο Νας πήρε βραβείο Νόμπελ με τις εργασίες του για την ισορροπία. Όμως ο Δασκαλάκης απέδειξε ότι δεν μπορεί να βρεθεί αλγόριθμος που να οδηγεί ένα οικονομικό σύστημα σε σημείο ισορροπίας, οπότε δεν πρέπει να περιμένουμε ότι η οικονομία θα διορθωθεί από μόνη της και επίσης δεν υπάρχει τρόπος να την ποδηγετήσουμε προς ένα σημείο ισορροπίας. Αν το κάνουμε γίνεται ασταθής και επικρατεί το χάος. Άρα πρέπει να βρούμε άλλα εργαλεία για την αξιολόγηση των οικονομικών φαινομένων ελπίζοντας ότι στην διαδρομή θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε και αλγορίθμους που θα οδηγούν ένα σύστημα σε ισορροπία (όχι σε ένα σημείο, πιθανώς σε πολύγωνο με κορυφές προσωρινής σταθερότητας).
Επιπρόσθετα, πρέπει να αναπτύξουμε μεθόδους για να βγάζουμε αποτελέσματα όταν δεν είναι επαρκώς γνωστά τα δεδομένα. Αυτό το θέμα είναι το σημερινό state of the art στην έρευνα.
Οι οικονομολόγοι ξεκίνησαν από την ισορροπία, σαν να ήταν κάτι δεδομένο, και αγνόησαν την διαδρομή από τις επιμέρους συναλλαγές μέχρι το πλήρες οικονομικό σύστημα, για το οποίο έφτιαξαν μοντέλα και είπαν πώς θα πρέπει να είναι. Ο Δασκαλάκης μου θύμισε τον τρόπο που ο Γκέντελ αναστάτωσε τα μαθηματικά της εποχής του με τις εργασίες του περί μη πληρότητας. Για παράδειγμα "Σε ένα επαρκώς πολύπλοκο σύστημα υπάρχουν προτάσεις που είναι μη αποδείξιμες". Στην περίπτωσή μας, "Στο πολύπλοκο σύστημα μιας οικονομίας δεν μπορείς να ισχυρισθείς ότι υπάρχει κάποιο σημείο ισορροπίας".

Ενδιαφέροντα βιντεάκια από το YouTube

Από την σελίδα του David Brin μια γραφική παρουσίαση από το πολύ ψυχρό μέχρι το πολύ θερμό : http://www.bbc.com/future/story/20131218-absolute-zero-to-absolute-hot

Όλοι οι Παρατηρητές στα επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς Fringe https://www.youtube.com/watch?v=QlG1gwkyJxk

Αστείος αγώνας πιγκ-πογκ https://www.youtube.com/watch?v=ITR88wT8ekM

Δεν υπάρχουν σχόλια: