Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Βαρεθήκατε τη Γη;

Βαρεθήκατε να βλέπετε κάθε μέρα την προβληματική Γη;

Σήμερα εξερράγη το ηφαίστειο Μεράπι στην Ινδονησία,
εχθές ο σεισμός των 7,7 ρίχτερ και το τσουνάμι που ακολούθησε "έστειλαν" 100 ανθρώπους αμέσως και άλλους 300 τους ψάχνουν ενώ λείπουν και 10 παραλιακά χωριά,
προχθές ανεμοστρόβιλος στην Ηλεία ξερίζωσε δέντρα 25 ετών (ενώ πριν από μέρες ζημιές έγιναν από το ίδιο μετεωρολογικό φαινόμενο στην Καλαμάτα και στην Κύθνο),
... ... ...

Λοιπόν, υπάρχουν άνθρωποι που προετοιμάζουν το αλλιώτικο μέλλον μας, όπως μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Εκδρομές στο διάστημα!

Μου αρέσει η επιστημονική φαντασία, εντάξει, αλλά μιλάμε για πραγματικότητα - παράξενη, ακριβή ακόμη, σε περιορισμένη κλίμακα - αλλά ελπιδοφόρα πραγματικότητα.

Πεταγόμαστε μέχρι έναν κοντινό ακατοίκητο εξωπλανήτη, εφαρμόζουμε γαιομορφία (terraforming) με γαλάζιες άλγες (κυανοβακτήρια) και μετά από καμμιά πενηνταριά χρόνια αγοράζουμε οικοπεδάκια εκεί.

Απίθανο μέλλον; Δεν νομίζω!

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Blog Action Day 2010 : Νερό

Petitions by Change.org|Start a Petition »


Τα ιστολόγια παρουσιάζουν τις απόψεις των συντακτών τους για πολλά και διάφορα θέματα. Μερικές φορές συντονίζονται για το κοινό καλό και παρουσιάζουν το ίδιο θέμα, αν βέβαια το εγκρίνουν.
Φέτος η πρόταση αφορά το νερό.

Αναρωτηθείτε : [Ποιό είναι αυτό που λείπει εντελώς από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει;]

Τα τελευταία χρόνια έχουμε πολλές περιοχές που πλημμυρίζουν. Στο Πακιστάν και στο Μπαγκλαντές υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που έχασαν την κατοικία τους από την αιτία αυτή.

Βρήκατε την απάντηση στο ερώτημα; Είναι το πόσιμο νερό. Αστείο και τραγικό μαζί.

Στις περιοχές που σκεπάζονται από τα νερά πολλά ζώα πνίγονται και τα νερά μολύνονται, (ακόμα και τα πηγάδια). Επειδή δεν υπάρχουν πια εστίες (κουζίνες στις κατοικίες) δεν μπορεί κανείς να βράσει νερό για να το κάνει πόσιμο. Άρα μένει η αποστολή βοήθειας, αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να φθάσει σε όσους έχουνε ανάγκη. Αυτοκίνητα δεν κυκλοφορούν αφού δεν υπάρχουν δρόμοι, κι αν μεταφερθεί βοήθεια αεροπορικώς δεν υπάρχει τόπος για να αποθηκευθεί ή τρόπος για να μοιραστεί στους πληγέντες.

Σε άλλες περιοχές παρατηρείται ξηρασία και ερημοποίηση. Κάποιοι αρχαίοι πολιτισμοί χάθηκαν με βασική αιτία την ξηρασία (για παράδειγμα, οι Maya στην Νότια Αμερική μετά από ξηρασία 200 ετών κατά τους ερευνητές).

Το πόσιμο νερό είναι πολύ σημαντικό για την διατήρηση της ζωής. (Σκεφθήτε ότι όλες οι λειτουργίες μας γίνονται με κυκλοφορία υγρών και ότι στα όργανα του σώματός μας υπάρχει σε διάφορα ποσοστά πάνω από 70%). Χωρίς τροφή μπορεί ο άνθρωπος να ζήσει τριάντα - σαράντα ημέρες, ενώ χωρίς νερό πόσες; Δέκα;

Το νερό είναι ένα αγαθό που θα έπρεπε να είναι ελεύθερο για όλους. Ήδη υπάρχουν εκτεταμένα εμπορικά δίκτυα που το πουλάνε, χωρίς αποτελεσματικό έλεγχο του περιεχομένου των πλαστικών μπουκαλιών, τα οποία είναι επιπρόσθετη πηγή μόλυνσης στο περιβάλλον. (Εδώ πουλάνε άδειες για το διοξείδιο του άνθρακα που πρόκειται να παραχθεί, στο νερό θα σταματούσαν;) Και ακούγονται απαισιόδοξες προβλέψεις ότι θα γίνουν πόλεμοι με αφορμή το νερό.

Πιστεύω ότι θα έπρεπε να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια που στοχεύει να προσφέρει δωρεάν πόσιμο νερό σε όλο τον κόσμο : Σε ανθρώπους, σε ζώα και φυτά.

Μια προσθήκη, για όσους πιστεύουν στην διασυνδεσιμότητα όλων των πραγμάτων, (όπως ο Dirk Gentli, λογοτεχνικός ήρωας του Douglas Adams), είναι το παρακάτω vimeo, που λέει ότι το νερό έχει μνήμη και θυμάται πώς του έχουμε φερθεί. Μπορεί να είναι χημικά ίδιο, αλλά κρυσταλλώνεται διαφορετικά (θυμηθείτε τις νιφάδες με την εξάκτινη συμμετρία).
Όταν λοιπόν το πίνουμε έχοντας κακές σκέψεις αυτό αλλάζει και δηλητηριαζόμαστε, ενώ όταν έχουμε θετική ενέργεια το νερό μας ωφελεί γιατί γίνεται καλύτερο, αγιάζει!
Το νερό βρίσκεται παντού, στο νερό δημιουργείται η ζωή, όλοι μας αποτελούμαστε σε μεγάλο ποσοστό από νερό - αυτό είναι το μέσο που διασυνδέει τα πάντα.
Αν έχετε υπομονή μία ώρα και 22 λεπτά, θα ακούσετε πολλά πράγματα, κάποια λογικά, κάποια παρατραβηγμένα, αλλά η συνολική αίσθηση είναι θετική. Υπάρχουν πολλά φαινόμενα που δεν ξέρουμε να εξηγήσουμε. Δείτε, με επιφύλαξη και ανοιχτό μυαλό ταυτόχρονα, το vimeo του Αλέξανδρου Παυλίδη.