Δευτέρα, 25 Απριλίου 2011

Άλλα παλιά, άλλα μελλοντικά

Κάποιοι που έχουν αργίες αυτές τις ημέρες (ας είμαστε όλοι καλά!) θέλουν να ασχοληθούνε με κάτι ενδιαφέρον (φτάνει το φαγητό πιά).

Προτείνω κάτι από το παρελθόν :
Υπάρχει μια λίστα με εκατό βιβλία που επηρέασαν την σκέψη εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο Zampano δημοσιεύει την ελληνική εκδοχή της σε συνέχειες (10 φαντάζομαι). Η αρχή εδώ [Τα 100 βιβλία...].
Και μόνο να διαβάσετε την περιγραφή αυτών των εκατό βιβλίων, καλό θα είναι.
Για να τα μελετήσετε, οι αργίες δεν φτάνουν, μια ζωή χρειάζεται, τουλάχιστον.

Προτείνω και κάτι για το μέλλον:
Έχει αρχίσει η ανάπτυξη της τρισδιάστατης εκτύπωσης.
Θυμόσαστε που μπορούσαν οι jet-printers να τυπώσουν ανάγλυφα γράμματα στέλνοντας περισσότερη μελάνη; Φανταστείτε ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε υλικά και να "εκτυπώσουν" οποιαδήποτε αντικείμενα, ας πούμε το τμήμα ενός οστού που έχει θρυμματιστεί (αλλού πυκνό για να αντέχει κι αλλού αραιό για να μπορέσει να δέσει με το υπόλοιπο ζωντανό κόκαλο!), ή μια κατοικία (εκτυπώνοντας τσιμέντα, σίδερα και όλα τα περιεχόμενα).
Θυμόσαστε την σκηνή από [Το Πέμπτο Στοιχείο] που ξαναφτιάχνουν την Leeloo (Mila Jovovich) μετά από ανάλυση του DNA που βρήκαν σε ένα μέρος του χεριού της (ό,τι είχε απομείνει μετά την ανατίναξη του διαστημοπλοίου της); (Δείτε εδώ).
Λοιπόν, σε λίγο καιρό (σε τρία τέρμινα, αν δεν καταφέρουμε να καταστρέψουμε τα πάντα) όλες οι παραγωγικές εταιρείες θα μπορούσαν να μετατραπούν σε εταιρείες πληροφορικής που θα εκτυπώνουν τα προϊόντα τους κατά παραγγελία, φαγητά, φάρμακα, ρούχα, αυτοκίνητα, αεροπλάνα. Αυτό θα σημάνει περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τους ανθρώπους που θα μπορέσουν να αναπτύξουν στο έπακρο την δημιουργικότητά τους.
Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν πρόκειται για επιστημονική φαντασία πιά. Δείτε εδώ, και ακόμη ένα ωραίο βιντεάκι εδώ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Αυτό θα σημάνει περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τους ανθρώπους που θα μπορέσουν να αναπτύξουν στο έπακρο την δημιουργικότητά τους." Τραγικά όμοιο με την προοπτική της βιομηχανικής επανάστασης ...και την επανάσταση της πληροφορικής.

Περίεργο! Δουλεύω περισσότερο από τον πατέρα μου... :-)

Τάκης Ρεντζεπόπουλος

alkinoos είπε...

Αγαπητέ TR σωστά τα λες.
Τώρα όμως σου δίνεται η ευκαιρία να "τυπώσεις" ρομποτικούς βοηθούς για να σε ξεκουράσουν, κάτι σαν τις χρυσές βάγιες του θεού Ήφαιστου.
Χρόνια πολλά!