Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013

Διήγημα [Η Αποκρυπτογράφηση]

Το διήγημα, με ένα κείμενο που μπορεί να έχει δυο ερμηνείες, μια συνωμοτική και μια πραγματική, υποβλήθηκε στο όγδοο λογοτεχνικό εργαστήρι της ΑΛΕΦ και μετά από τις παρατηρήσεις των συμμετεχόντων απλοποιήθηκε λιγάκι η τεχνική ορολογία του


Μανωλάς Εμμανουήλ, 02/11/2006

Η αποκρυπτογράφηση 

Χαμένος σχεδόν μέσα σε πλήθος μηχανημάτων, ο Γιάννης εργαζόταν μέρα νύχτα για να φτιάξει έναν ασφαλή πυρήνα στο λογισμικό που του είχε παραγγείλει μια κοινοπραξία επιχειρήσεων από την ενωμένη Ευρώπη και από την Βόρεια Αμερική.
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές διαφόρων κατασκευαστών, με διάφορους μικροεπεξεργαστές, προσπαθούσαν να χακέψουν ο ένας τον άλλον επικοινωνώντας με διάφορα μόντεμ. Τα μη συμβατά λειτουργικά συστήματά τους είχαν διαφορετικές δυνατότητες άμυνας, αλλά το ζητούμενο ήταν η απόλυτη ασφάλεια των διακινουμένων πληροφοριών.
Ο Αλκίνοος έπαιζε με έναν πειραματικό δέκτη που μετέτρεπε το ακατανόητο μπιπ – μπιπ – μπιπ του ραδιοσταθμού σε χαρακτήρες κώδικα ASCII που εμφανιζόντουσαν σε συνεχή ροή πάνω σε μια μικρή κίτρινη οθόνη. Άλλοτε έπιανε ειδήσεις από το πρακτορείο Ρόιτερς, άλλοτε από το ΜπιΜπιΣί, σπανιότερα από το Τανγιούγκ. Σε κάποια στιγμή ο δέκτης συντονίστηκε με ένα ασθενικό σταθμό που έστελνε μεν κανονικά γράμματα στην οθόνη, αλλά που δεν θύμιζαν κάποια γλώσσα, ας πούμε αγγλικά ή γερμανικά.
«Γιάννη, για δες εδώ μια εκπομπή! Είναι κρυπτογραφημένη!» είπε ο Αλκίνοος.
Με μια γρήγορη κίνηση ο Γιάννης, που η κρυπτογράφηση ήταν το πάθος του, έπιασε ένα βύσμα που κρεμόταν από τον δέκτη και το συνέδεσε στριφογυρίζοντάς το με ευχέρεια, παρότι δεν έβλεπε, στον ακροδέκτη μιας κάρτας στο πίσω μέρος ενός απόμερου υπολογιστή. Με πληκτρολόγηση ταχύτερη από όσο μπορεί να δει το μάτι ξεκίνησε το πρόγραμμα συλλέκτη πληροφορίας, που θα κατέγραφε στον δίσκο του υπολογιστή το μήνυμα ώστε να μη χαθεί. Μετά συνέδεσε και αυτόν τον υπολογιστή στο δίκτυο και έδωσε οδηγίες στους άλλους υπολογιστές να αποκρυπτογραφήσουν το μήνυμα που γραφόταν στον δίσκο.
Η εκπομπή άλλαξε ήχο και οι πληροφορίες σταμάτησαν να έρχονται, σαν να είχε σβήσει ο σταθμός, ή σαν να άλλαξε ξαφνικά συχνότητα εκπομπής. Ο δέκτης ήταν πειραματικός, και είχε βρόχο κλειδώματος στην φάση του σήματος για να μη το χάνει σε μικρές παλινδρομήσεις του, αλλά δεν μπορούσε να παρακολουθήσει το μήνυμα όταν αυτό έφευγε απότομα σε άλλη περιοχή συχνοτήτων.
Το καταγραμμένο μήνυμα περιείχε δυόμισι φορές το ίδιο κείμενο, άρα ήταν βέβαιο ότι είχαν καταγράψει ολόκληρο το μήνυμα που είχε εκπεμφθεί. Ένα από τα προγράμματα αποκρυπτογράφησης, που ήταν τεχνολογίας Babel Fish, κατάφερε να σπάσει μετά από λίγη ώρα τον κώδικα και να δώσει το μήνυμα σε κατανοητή μορφή. Το μήνυμα ήταν γραμμένο στην αγγλική γλώσσα με συγκοπτόμενες λέξεις.
Το είδαν και οι δυο τους στην κίτρινη οθόνη.
Τον Γιάννη τον έπιασε μια δύσπνοια και παραπατώντας κάθισε στο τρίποδο. Άπλωσε το χέρι, πήρε ένα φιαλίδιο ψεκασμών και έκανε μια εισπνοή για να μη χειροτερέψει.
Ταυτόχρονα ο Αλκίνοος δέχτηκε μια σουβλιά στην βάση του κρανίου, από την αριστερή μεριά. Σκέφτηκε ότι αν αυτό συνεχιζόταν, δεν θα το απέφευγε το χάπι για τις ημικρανίες, παρότι οι οδηγίες έλεγαν ένα σωρό φρικτές αντενδείξεις. Έγειρε λίγο το κεφάλι του για να κάνει «κρακ» ο λαιμός του, μήπως και ανακουφιστεί. Τη μια στιγμή ήταν καλά και την άλλη στιγμή ο πόνος του θύμισε ότι εμείς οι άνθρωποι, η κορωνίδα της δημιουργίας, είμαστε κατασκευές για πέταμα γιατί είναι απίστευτο πόσες ψυχοσωματικές αρρώστιες έχουμε.
Αλλά ήταν απίστευτο και το μήνυμα που μόλις διάβασαν. Έλεγε σχεδόν ανοιχτά ότι έχασαν τον φίλο τους Γρηγόρη Μπάνη, που εργαζόταν σχεδόν τρία χρόνια για μυστικό διακρατικό σχέδιο!

?er safe dc3 next step exactly one month after h
it same date dc3 pls ack by usual ad next sun an
d trns amt foll mon dc3 rpt _ _ _ _ _        
hdr q11 reporting dc3 as req dept prog banis nul
l also dept tech georg perm dis dc3 proj e cover
safe dc3 next step exactly one month after hit
same date dc3 pls ack by usual ad next sun and t
rns amt foll mon dc3 rpt _ _ _ _ _              

hdr q11 reporting dc3 as req dept prog banis nul
l also dept tech georg perm dis dc3 proj e cover
safe dc3 next step exactly one month after hit
same date dc3 pls ack by usual ad next sun and t
rns amt foll mon dc3 rpt etx_ _ _ _ _           

Ποιος θα μπορούσε να αντέξει αυτή την είδηση ανεπηρέαστος; Ο Αλκίνοος είχε αρκετή ευχέρεια να διαβάζει γρίφους, σχεδόν τόσο καλά όσο ο Γιάννης, και άρχισε να ερμηνεύει το μήνυμα: «(Hdr) Header / Τίτλος, (q11) Q eleven / ο Κιού-έντεκα, (reporting) reporting / αναφέρει, (as req) as required / όπως χρειαζότανόχι!– as requested / όπως ζητήθηκε, (dept) departmental / ο υπηρεσιακός, (prog) programmer / προγραμματιστής, (banis) Banis / Μπάνης, (null) is nullified / εξαλείφθηκε, (also) also / επίσης (dept) departmental / ο υπηρεσιακός, (tech) technician / τεχνικός, (georg) georgiou / Γεωργίου; Γεωργιάδης; (perm) is permanently / έχει μόνιμα, (dis) disabled? / εξουδετερωθεί; Μα τι λέω;»
Ο Γιάννης συνέχισε :
«(Proj e cover safe) Project E cover is safe / Η κάλυψη της επιχείρησης Ε είναι ασφαλής. (Next step exactly one month after hit same date) Next step will happen exactly one month after hit, on the same date / Το επόμενο βήμα θα συμβεί ακριβώς ένα μήνα μετά το χτύπημα, την ίδια ημερομηνία. (Pls ack by usual ad next sun) (I? we?) Please acknowledge receipt of this message by publishing usual ad next Sunday / Παρακαλώ; παρακαλούμε; να επιβεβαιώσετε λήψη του μηνύματος αυτού με δημοσίευση της συνηθισμένης αγγελίας την επόμενη Κυριακή, (and trns amt foll mon) and transfer amount the following Monday / και να μεταφέρετε το ποσό την ακόλουθη Δευτέρα. (Rpt) Repeat / Επανάληψη μηνύματος, και μάλιστα για τελευταία φορά μια που βλέπω τον χαρακτήρα (etx) end of text / τέλος κειμένου».
Ο Αλκίνοος είπε : «Συμπέρασμα βασικό : έχουμε μπλέξει άγρια. Ο Κιού - έντεκα απευθύνεται σε κάποιον γνωστό του και ο Κιού, που μπορεί να μην είναι ένας αλλά περισσότεροι, ας πούμε έντεκα, λέει συνηθισμένη αγγελία, δεν αναφέρει την εφημερίδα, δεν αναφέρει τον λογαριασμό που θα μετακινηθούν τα χρήματα, δεν αναφέρει ούτε το ποσό, άρα είναι προσυμφωνημένα όλα αυτά. Κατ' απαίτηση κάποιου καθαρίζει άτομα για να μείνει ασφαλής η επιχείρηση Ε, το σχέδιο Ε».
Ο Γιάννης προσπάθησε από το κινητό να καλέσει τον Γρηγόρη και είπε «Δεν απαντά. Το έχει κλειστό. Αυτός που γράφει το μήνυμα έχει σχέση με την πληροφορική, αφού γράφει στο ραδιοφωνικό μήνυμα ack, dc3 και etx, γνωστές συντμήσεις του κώδικα ASCII των Η/Υ, άλλωστε μπορούσε όπως φαίνεται να πλησιάσει τον Γρηγόρη, που εργαζόταν σε περιβάλλον υψηλής ασφάλειας. Επίσης λέει σε ένα σημείο παρακαλώ, άρα απευθύνεται σε ανώτερον».
Ο Αλκίνοος είπε : «Δεν πρέπει να έχει γίνει πριν από ώρες, θα το είχανε πει τα κανάλια. Δεν ξέρω αν είμαστε στο στόχο, ως φίλοι του Γρηγόρη, (δεν δουλεύει μαζί με τον συνεπώνυμο ξάδελφό του τον Γεράσιμο; Ας ελπίσουμε για το καλύτερο! Όχι ότι είναι καλό να αναφέρεται στον Γεράσιμο…), πάντως έχουμε οπωσδήποτε ένα μήνα καιρό, αφού το επόμενο χτύπημα προσδιορίζεται για τότε», και ο Γιάννης θαύμασε την ψυχραιμία του.
Ο Αλκίνοος κάτι κατάλαβε, και του είπε «Φοβάμαι, εντάξει. Μόνο οι ήρωες φοβούνται μετά... Δεν πρέπει να είναι ένας. Πρέπει να είναι οργάνωση η Q11. Φαίνεται ότι διαθέτει πολλά μέσα».
Ο Γιάννης είπε ήρεμα «το Q είναι το δέκατο έβδομο γράμμα στο αγγλικό αλφάβητο και ο Νοέμβρης είναι ενδέκατος μήνας».
Ο Αλκίνοος ένιωσε να ανατριχιάζει στα μπράτσα και μια ακόμη σουβλιά να τον διαπερνάει στην βάση του κρανίου. Το όνομα Q11 της οργάνωσης θύμιζε 17 Νοέμβρη! «Πρέπει να είναι μια διαβολική σύμπτωση. Η 17Ν έδειχνε πολύ περήφανη για τις πράξεις της και τον τίτλο της και δεν θεωρώ πιθανό να έχει το Q11 ως ψευδώνυμο. Και γιατί να επικοινωνεί στα αγγλικά; Με βάση αυτούς που πιάσανε, μάλλον γαλλομαθείς είναι εκεί. Πιστεύω ότι πηδάμε απότομα σε συμπεράσματα, από ένα απόσπασμα κειμένου που μπορεί να έχει άλλες ερμηνείες».
Ξαφνικά, ακούστηκε το κουδούνι της πόρτας. Η επίδρασή του ήταν τρομακτική για τους δυο φίλους. Ήταν η αστυνομία;
Το πρώτο-πρώτο πράγμα που σκέφτηκε ο Αλκίνοος ήταν ότι, αν γλίτωνε, θα του φέρνανε οι συγγενείς στα επισκεπτήρια της φυλακής τσιγάρα Άριστον, όπως του τα είχε φέρει για πασχαλινό δώρο ο στρατιωτικός διοικητής στο φυλάκιο προκαλύψεως στο Διδυμότειχο και κανείς δεν τα κάπνιζε εκεί. Προσπάθησε να ηρεμήσει και να μη κάνει τέτοιες τρελές σκέψεις.
Αναλύοντας το φως που έμπαινε από την τζαμόπορτα, ο Γιάννης έβρισκε ότι αυτός ο ψηλός που χτύπησε το κουδούνι φορούσε ρούχα γκρι μπλε και ρώτησε ήρεμα τον Αλκίνοο «Είναι σε χρώμα RAF οι στολές της ασφάλειας αυτή την εποχή;» Σηκώθηκε να ανοίξει χωρίς να περιμένει απάντηση, άνοιξε την πόρτα και είπε απότομα στον Γρηγόρη που στεκόταν απέξω «Πότε θα πάψεις να φοράς αυτή την ηλίθια γκαμπαρντίνα;»
«Μα είναι αγγλική!» βρήκε να πει ο Γρηγόρης, μπαίνοντας μέσα, έχοντας στην έκφρασή του μια απορία για το σκαιό ύφος του Γιάννη. «Γεια» χαιρέτισε τον Αλκίνοο που τον παρατηρούσε με ένα μυστήριο μειδίαμα.
«Γεια. Έλα να σου πούμε τί πάθαμε», είπε αυτός.
«Να μου πείτε, και να σας πω κι εγώ τί πάθαμε εμείς στην εταιρεία. Μας απολύσανε όλους!»
«Για λέγε, για λέγε πρώτος εσύ», είπε ο Γιάννης.
«Η εταιρεία μας είχε καταστρώσει ένα τριετές πρόγραμμα εργασιών, αλλά επειδή υπήρχε μεγάλη ρευστότητα καταστάσεων, έπρεπε να αναφέρει στην μητρική ανά τρίμηνο την πορεία των δεικτών και τις προβλέψεις. Εν όψει των συγκρούσεων ή και πολέμων που θα γίνουν για το νερό, υπήρχε η προοπτική μετακίνησής μας στα σύνορα Ιράκ – Γεωργίας…»
«Ούτε Γεωργίου, ούτε Γεωργιάδης» ψιθύρισε ο Αλκίνοος, κάνοντας νόημα με το χέρι του στον Γρηγόρη να αδιαφορήσει και να συνεχίσει.
«…για επιτόπια μελέτη των πηγών του ποταμού Ευφράτη. Αυτός ο ποταμός έδωσε στο εγχείρημα το κρυφό όνομα project-E, αλλά εγώ το βάφτισα programme-banis (από το ‘banishment’, εξορία) και ο προϊστάμενός μου, νομίζοντας ότι το ταυτίζω λόγω εργασιακής ευσυνειδησίας με το επίθετό μου, το κράτησε επίσημο. Και ενώ όλα πήγαιναν κανονικά, ή έτσι νομίζαμε, στο ενδέκατο τρίμηνο, Quarter - 11, μας έστειλαν στο σπίτι μας με την λακωνική δήλωση ότι το τεχνικό τμήμα στην Γεωργία διαλύεται, ‘permanently discontinued’ είπανε»
Ο Γιάννης έκανε αθόρυβα με τα χείλια του προς τον Αλκίνοο «perm dis» και κούνησε με σημασία το κεφάλι του.
Ο Γρηγόρης κατάλαβε ότι μιλώντας πολύ μπορεί να τους είχε κουράσει, οπότε σταμάτησε την αφήγηση λέγοντας «Αυτά τα δικά μας. Εσείς τι πάθατε;».
Ο Γιάννης αντάλλαξε άλλη μια ματιά με τον Αλκίνοο και είπε: «Τίποτε μπροστά στα δικά σας. Μια υπερφόρτωση μας έκαψε ένα σωρό ασφάλειες, αλλά τις αλλάξαμε. Όλα είναι καλά τώρα».

._

Δεν υπάρχουν σχόλια: