Στην σημερινή ανάρτηση θα ξεφύγουμε λιγάκι από την πληροφορική. Άλλωστε στο σχολείο μου έχουν αρχίσει κατάληψη (δεν γνωρίζω τα αιτήματα) και δεν αισθάνομαι δέσμευση στο να διδάξω (μόνο μια βαθιά στενοχώρια, αλλά το γιατί είναι μια άλλη συζήτηση).
Υπήρχε μια εξαιρετική ιστοσελίδα, http://storyofstuff.com/, στην οποία η Annie Leonard μιλούσε με μοναδικό τρόπο για την ιστορία των πραγμάτων (story of stuff) που φτιάχνουμε, αγοράζουμε, πουλάμε, πετάμε στα σκουπίδια. Μην παραλείψετε να το δείτε. Ακόμη κι αν δεν καταλαβαίνετε τα Αγγλικά, θα αντιληφθήτε το νόημα από τα κινούμενα σχέδια.
Ένα νέο βίντεο μας ενημερώνει με ποιό τρόπο γίνονται πλουσιότεροι κάποιοι, πουλώντας μόλυνση ο ένας στον άλλον! Δείτε το θέμα Cap & Trade στην διεύθυνση http://storyofstuff.com/capandtrade/. Στην Κοπεγχάγη οι υπεύθυνοι των κρατών θα αποφασίσουν τι μέτρα θα πάρουν για την διάσωση του κλίματος στον πλανήτη μας.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο πλανήτης θα ψηθεί, άλλοι ότι μπαίνουμε σε εποχή παγετώνων, το σημαντικό όμως στην όλη υπόθεση είναι ότι, όπως θα αντιληφθείτε από το βίντεο, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν σε βάθος γνώση των παραμέτρων που επηρεάζουν τις εξελίξεις.
Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009
Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009
11 κανόνες, που δεν είναι τελικά του Μπιλ Γκέιτς
Κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο σαν "11 κανόνες που είπε ο Μπιλ Γκέιτς στα παιδιά ενός σχολείου". Το πιθανότερο είναι ότι κάποιοι βρήκαν αυτούς τους κανόνες στο βιβλίο "Dumbing Down our Kids" του εκπαιδευτικού Charles Sykes και έφτιαξαν έναν ενδιαφέροντα μύθο.
Κανόνας 1: Η ζωή δεν είναι δίκαιη, συνηθίστε το!Κανόνας 2: Ο κόσμος δε θα σας λυπηθεί ούτε νοιάζεται αν έχετε ή όχι αρκετή αυτοεκτίμηση. O κόσμος περιμένει να πετύχετε κάτι ΠΡΙΝ να αισθανθείτε καλά για τον εαυτό σας.
Κανόνας 3: ΔΕΝ πρόκειται να βγάζετε 40.000 δολάρια το χρόνο με το που θα βγείτε από το Πανεπιστήμιο. Δεν πρόκειται να γίνετε στην Εταιρεία Αντιπρόεδρος με τηλέφωνο στο εταιρικό αυτοκίνητο, αν δεν τα ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ και τα δύο.
Κανόνας 4: Αν νομίζετε ότι ο καθηγητής σας είναι σκληρός, περιμένετε μέχρι να αποκτήσετε αφεντικό, που πιστεύει ότι είστε ιδιοκτησία του.
Κανόνας 5: Δε θίγεται η αξιοπρέπειά σας αν δουλέψετε χειρωνακτικά. Οι παππούδες σας είχαν άλλη λέξη για τη δουλειά στο εργοστάσιο: την αποκαλούσαν «ευκαιρία».
Κανόνας 6: Αν τα θαλασσώσετε, δεν φταίνε οι γονείς σας, γι' αυτό μην γκρινιάζετε, αλλά μάθετε από τα λάθη σας.
Κανόνας 7: Πριν γεννηθείτε οι γονείς σας δεν ήταν τόσο βαρετοί όσο είναι τώρα. Αυτό το έπαθαν από το να πληρώνουν τους λογαριασμούς σας, να καθαρίζουν τα ρούχα σας και να σας ακούνε να λέτε πόσο έξυπνοι και σπουδαίοι είστε. Πριν τρέξετε λοιπόν να σώσετε το παρθένο δάσος από τα παράσιτα της γενιάς των γονιών σας, καθαρίστε πρώτα τις ψείρες από την ντουλάπα του δωματίου σας.
Κανόνας 8: Στο σχολείο σας οι νικητές δε διαφέρουν από τους ηττημένους, ΟΧΙ όμως και στη ζωή. Σε κάποια σχολεία δεν αποτυγχάνει κανείς – μπορείτε να προσπαθήσετε ξανά και ξανά μέχρι να γράψετε τη σωστή απάντηση. Αυτό δεν έχει την παραμικρή ομοιότητα με Ο,ΤΙΔΗΠΟΤΕ στην πραγματική ζωή.
Κανόνας 9: H αληθινή ζωή δε χωρίζεται σε τρίμηνα. Τα καλοκαίρια δεν κάθεστε, και πολύ λίγοι συνάδελφοι θα ενδιαφερθούν να σας βοηθήσουν να βρείτε τον εαυτό σας. Αυτό θα πρέπει να το κάνετε τις ελεύθερες ώρες σας.
Κανόνας 10: H τηλεόραση ΔΕΝ είναι η αληθινή ζωή. Στην πραγματική ζωή οι άνθρωποι φεύγουν από τις καφετέριες και πηγαίνουν στις δουλειές τους.
Κανόνας 11: Να είστε καλοί με τους … φύτουλες. Το πιθανότερο είναι ότι τελικά θα δουλεύετε για έναν από αυτούς…
Το κείμενο στα Αγγλικά είναι κάπως έτσι:
RULE 1
Life is not fair - get used to it.
RULE 2
The world won't care about your self-esteem. The world will expect you to accomplish something BEFORE you feel good about yourself.
RULE 3
You will NOT make 40 thousand dollars a year right out of high school. You won't be a vice president with car phone, until you earn both.
RULE 4
If you think your teacher is tough, wait till you get a boss. He doesn't have tenure.
RULE 5
Flipping burgers is not beneath your dignity. Your grandparents had a different word for burger flipping they called it Opportunity.
RULE 6
If you mess up, it's not your parents' fault, so don't whine about your mistakes, learn from them.
RULE 7
Before you were born, your parents weren't as boring as they are now. They got that way from paying your bills, cleaning your clothes and listening to you talk about how cool you are. So before you save the rain forest from the parasites of your parent's generation, try delousing the closet in your own room.
RULE 8
Your school may have done away with winners and losers, but life has not. In some schools they have abolished failing grades and they'll give you as many times as you want to get the right answer. This doesn't bear the slightest resemblance to ANYTHING in real life.
RULE 9
Life is not divided into semesters. You don't get summers off and very few employers are interested in helping you find yourself. Do that on your own time.
RULE 10
Television is NOT real life. In real life people actually have to leave the coffee shop and go to jobs.
RULE 11
Be nice to nerds. Chances are you'll end up working for one.
Οι πληροφορίες πάρθηκαν από εδώ και από εδώ.
Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009
Μαθαίνουμε να μαθαίνουμε ή αποστηθίζουμε τα SOS;
Ο στόχος της καλής εκπαίδευσης είναι να μάθει στον μαθητή πώς να μαθαίνει.
Κατά την διάρκεια της "ρύθμισης" του μαθητή θα αναφερθούν απο τους διδάσκοντες και συγκεκριμένα θέματα, θα λυθούν και συγκεκριμένα προβλήματα, θα δοθεί ερμηνεία σε "δύσκολα" κείμενα.
Αλλά η εκπαίδευση δεν πρέπει να σταματήσει εκεί!
Πρέπει να μάθει ο μαθητής τον τρόπο, που θα χρησιμοποιεί στην συνέχεια για να μαθαίνει περισσότερα.
Η εκπαίδευση γίνεται λειτούργημα όταν προχωρεί σε άλλα θέματα της ζωής του μαθητή, πέρα από την στείρα γνώση, και υποβοηθά την κοινωνική του ένταξη, και στηρίζει δραστηριότητές του (θεατρικές, διαγωνισμών, αθλητικές, όπου μπορεί να πρωταγωνιστήσει!) που θα του δίνουν τις πιο ευχάριστες αναμνήσεις, και του δίνει όραμα για ποιοτική ζωή στο μέλλον.
Υπάρχουν εκπαιδευτικοί οργανισμοί που διδάσκουν συγκεκριμένα θέματα, που ασχολούνται με SOS προβλήματα, που παρέχουν βοηθήματα για καλές εκθέσεις. Αλλά μέχρι εκεί. Πληρώνονται γι αυτό, κι αν ο μαθητής δεν πετύχει τους στόχους του, μπορεί να ξαναγραφτεί την επόμενη χρονιά.
Φυσικά δεν είναι δωρεάν! Δεν απέτυχε ο εκπαιδευτής αλλά ο εκπαιδευόμενος!
Κι αν ο εκπαιδευόμενος πετύχει κάποιο στόχο, τότε διαφημίζεται σαν επιτυχία του εκπαιδευτή.
Τα ξέρετε, να μη σας κουράζω. Αν ήσαν αποτελεσματικοί αυτοί οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί, οι περισσότεροι υποψήφιοι θα έγραφαν άριστα. Συμβαίνει αυτό; Όχι!
(Δεν μπαίνω τώρα στην συζήτηση 'γιατί δεν τα καταργούμε;').
Αν δεν μάθουμε να μαθαίνουμε, τότε έχουμε χάσει τον προσανατολισμό μας στον κόσμο της επιστήμης. Θα είμαστε απλοί χειριστές σε εφαρμογές που θα έχουν αναπτύξει άλλοι, παιδιά από άλλες χώρες στις οποίες θα στέλνουμε το υστέρημά μας για να αποκτήσουμε τα προϊόντα τους!
Θα αγοράζουμε κινητά από την Φινλανδία, αυτοκίνητα από την Γερμανία, γκατζετάκια από την Ιαπωνία, λογισμικό από τις ΗΠΑ.
(Εδώ αγοράζουμε λάδι ραφινέ από την Ιταλία, το λογισμικό θα μας νοιάξει;)
Πρέπει να αλλάξει η εκπαίδευση, αλλά πρέπει να αλλάξει και το κράτος.
Όταν κάποιοι νεαροί έφτιαξαν ένα πρότυπο αυτοκίνητο, σχεδιασμένο από αυτούς με λίγα πράγματα αγορασμένα (όπως τα ελαστικά των τροχών) και δοκιμασμένο σε παλιό αεροδρόμιο για να αποδειχθεί ότι ήταν πολύ οικονομικό, το Υπουργείο Συγκοινωνιών δεν τους έδωσε άδεια κυκλοφορίας γιατί - κρατηθείτε! - γιατί δεν είχαν το πιστοποιητικό εισαγωγής του αυτοκινήτου που απαιτούσε ο νόμος!
Δεν τους βοήθησαν να στήσουν μια βιομηχανία. (Πάρτε αυτή την έκταση δωρεάν για τόσα χρόνια, πάρτε αυτούς τους τεχνικούς, αυτούς τους υπαλλήλους και μέχρι να κυκλοφορήσουν τα πρώτα αυτοκίνητα, θα έχουμε κάνει την προεργασία για το δίκτυο πωλήσεων σε όλη την χώρα κατ'αρχήν, κλπ κλπ).
Όταν σε πολλές χώρες προωθείται το ελεύθερο λογισμικό (που είναι και δωρεάν τις περισσότερες φορές), ο δικός μας υπουργός (κος Αλογοσκούφης) υπέγραψε ότι θα αγοράζει από συγκεκριμένη εταιρεία των ΗΠΑ.
Και θα μάθουμε να φτιάχνουμε λογισμικό στο σχολείο; Όχι βέβαια!
Όταν πρέπει να μάθει ο μαθητής πολλά από την πληροφορική, το μάθημα γίνεται σε χώρο με υπολογιστές και οι μαθητές θέλουν να μπούνε στο διαδίκτυο για όσα τους αρέσουν εκεί. Μόλις φτάσουμε στο γράψιμο αλγορίθμων και προγραμμάτων του υπολογιστή, το μάθημα γίνεται στον πίνακα, χωρίς υπολογιστές. Μπράβο σε όποιον το σκέφτηκε και σε όσους το ενέκριναν!
Στα καινούρια βιβλία του Γυμνασίου (η υπουργός (κα Γιαννάκου-Κουτσίκου) διαβεβαίωνε ότι τα είχαμε παραλάβει, στην διήμερη ενημέρωση αργότερα μας έδωσαν ένα πίνακα περιεχομένων μόνο, δεν τα δίδαξα) δεν υπήρχε πια το δυαδικό σύστημα (οπότε εμποδίζουμε όσους θέλουν να ασχοληθούν με κυκλώματα και υλικό - hardware) ούτε οι βάσεις δεδομένων (οπότε εμποδίζουμε και όσους θέλουν να ασχοληθούν με λογισμικό - software, αφού δεν υπάρχει εφαρμογή χωρίς κάποια βάση δεδομένων). Μπράβο σε όποιον το σκέφτηκε και σε όσους το ενέκριναν!
Ποιός θα αλλάξει την εκπαίδευση; Εσείς που καταλαβαίνετε ότι κάποια πράγματα είναι πολύ στραβά.
Ποιός θα αλλάξει το κράτος; Εσείς που θα έχετε μια θέση εκεί και θα ξέρετε ότι οι κρατικοί λειτουργοί δεν πρέπει να είναι απλά τυπικοί καρεκλοκένταυροι, αλλά δραστήρια άτομα με ιδέες και προτάσεις.
Πότε θα γίνουν αυτά; Σήμερα! (πρώτη ημέρα της υπόλοιπης ζωής σας). Ξεκινήστε με κέφι και ορμή. Αρχίστε να μαθαίνετε και ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΜΕΤΡΙΟ ΝΑ ΣΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ!
Κατά την διάρκεια της "ρύθμισης" του μαθητή θα αναφερθούν απο τους διδάσκοντες και συγκεκριμένα θέματα, θα λυθούν και συγκεκριμένα προβλήματα, θα δοθεί ερμηνεία σε "δύσκολα" κείμενα.
Αλλά η εκπαίδευση δεν πρέπει να σταματήσει εκεί!
Πρέπει να μάθει ο μαθητής τον τρόπο, που θα χρησιμοποιεί στην συνέχεια για να μαθαίνει περισσότερα.
Η εκπαίδευση γίνεται λειτούργημα όταν προχωρεί σε άλλα θέματα της ζωής του μαθητή, πέρα από την στείρα γνώση, και υποβοηθά την κοινωνική του ένταξη, και στηρίζει δραστηριότητές του (θεατρικές, διαγωνισμών, αθλητικές, όπου μπορεί να πρωταγωνιστήσει!) που θα του δίνουν τις πιο ευχάριστες αναμνήσεις, και του δίνει όραμα για ποιοτική ζωή στο μέλλον.
Υπάρχουν εκπαιδευτικοί οργανισμοί που διδάσκουν συγκεκριμένα θέματα, που ασχολούνται με SOS προβλήματα, που παρέχουν βοηθήματα για καλές εκθέσεις. Αλλά μέχρι εκεί. Πληρώνονται γι αυτό, κι αν ο μαθητής δεν πετύχει τους στόχους του, μπορεί να ξαναγραφτεί την επόμενη χρονιά.
Φυσικά δεν είναι δωρεάν! Δεν απέτυχε ο εκπαιδευτής αλλά ο εκπαιδευόμενος!
Κι αν ο εκπαιδευόμενος πετύχει κάποιο στόχο, τότε διαφημίζεται σαν επιτυχία του εκπαιδευτή.
Τα ξέρετε, να μη σας κουράζω. Αν ήσαν αποτελεσματικοί αυτοί οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί, οι περισσότεροι υποψήφιοι θα έγραφαν άριστα. Συμβαίνει αυτό; Όχι!
(Δεν μπαίνω τώρα στην συζήτηση 'γιατί δεν τα καταργούμε;').
Αν δεν μάθουμε να μαθαίνουμε, τότε έχουμε χάσει τον προσανατολισμό μας στον κόσμο της επιστήμης. Θα είμαστε απλοί χειριστές σε εφαρμογές που θα έχουν αναπτύξει άλλοι, παιδιά από άλλες χώρες στις οποίες θα στέλνουμε το υστέρημά μας για να αποκτήσουμε τα προϊόντα τους!
Θα αγοράζουμε κινητά από την Φινλανδία, αυτοκίνητα από την Γερμανία, γκατζετάκια από την Ιαπωνία, λογισμικό από τις ΗΠΑ.
(Εδώ αγοράζουμε λάδι ραφινέ από την Ιταλία, το λογισμικό θα μας νοιάξει;)
Πρέπει να αλλάξει η εκπαίδευση, αλλά πρέπει να αλλάξει και το κράτος.
Όταν κάποιοι νεαροί έφτιαξαν ένα πρότυπο αυτοκίνητο, σχεδιασμένο από αυτούς με λίγα πράγματα αγορασμένα (όπως τα ελαστικά των τροχών) και δοκιμασμένο σε παλιό αεροδρόμιο για να αποδειχθεί ότι ήταν πολύ οικονομικό, το Υπουργείο Συγκοινωνιών δεν τους έδωσε άδεια κυκλοφορίας γιατί - κρατηθείτε! - γιατί δεν είχαν το πιστοποιητικό εισαγωγής του αυτοκινήτου που απαιτούσε ο νόμος!
Δεν τους βοήθησαν να στήσουν μια βιομηχανία. (Πάρτε αυτή την έκταση δωρεάν για τόσα χρόνια, πάρτε αυτούς τους τεχνικούς, αυτούς τους υπαλλήλους και μέχρι να κυκλοφορήσουν τα πρώτα αυτοκίνητα, θα έχουμε κάνει την προεργασία για το δίκτυο πωλήσεων σε όλη την χώρα κατ'αρχήν, κλπ κλπ).
Όταν σε πολλές χώρες προωθείται το ελεύθερο λογισμικό (που είναι και δωρεάν τις περισσότερες φορές), ο δικός μας υπουργός (κος Αλογοσκούφης) υπέγραψε ότι θα αγοράζει από συγκεκριμένη εταιρεία των ΗΠΑ.
Και θα μάθουμε να φτιάχνουμε λογισμικό στο σχολείο; Όχι βέβαια!
Όταν πρέπει να μάθει ο μαθητής πολλά από την πληροφορική, το μάθημα γίνεται σε χώρο με υπολογιστές και οι μαθητές θέλουν να μπούνε στο διαδίκτυο για όσα τους αρέσουν εκεί. Μόλις φτάσουμε στο γράψιμο αλγορίθμων και προγραμμάτων του υπολογιστή, το μάθημα γίνεται στον πίνακα, χωρίς υπολογιστές. Μπράβο σε όποιον το σκέφτηκε και σε όσους το ενέκριναν!
Στα καινούρια βιβλία του Γυμνασίου (η υπουργός (κα Γιαννάκου-Κουτσίκου) διαβεβαίωνε ότι τα είχαμε παραλάβει, στην διήμερη ενημέρωση αργότερα μας έδωσαν ένα πίνακα περιεχομένων μόνο, δεν τα δίδαξα) δεν υπήρχε πια το δυαδικό σύστημα (οπότε εμποδίζουμε όσους θέλουν να ασχοληθούν με κυκλώματα και υλικό - hardware) ούτε οι βάσεις δεδομένων (οπότε εμποδίζουμε και όσους θέλουν να ασχοληθούν με λογισμικό - software, αφού δεν υπάρχει εφαρμογή χωρίς κάποια βάση δεδομένων). Μπράβο σε όποιον το σκέφτηκε και σε όσους το ενέκριναν!
Ποιός θα αλλάξει την εκπαίδευση; Εσείς που καταλαβαίνετε ότι κάποια πράγματα είναι πολύ στραβά.
Ποιός θα αλλάξει το κράτος; Εσείς που θα έχετε μια θέση εκεί και θα ξέρετε ότι οι κρατικοί λειτουργοί δεν πρέπει να είναι απλά τυπικοί καρεκλοκένταυροι, αλλά δραστήρια άτομα με ιδέες και προτάσεις.
Πότε θα γίνουν αυτά; Σήμερα! (πρώτη ημέρα της υπόλοιπης ζωής σας). Ξεκινήστε με κέφι και ορμή. Αρχίστε να μαθαίνετε και ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΜΕΤΡΙΟ ΝΑ ΣΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ!
Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009
Καλή χρονιά, με Η/Υ στα πρωτάκια του Γυμνασίου
Από την Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 03/09/2099
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=78675
Ο Άρης μοίρασε υπολογιστές σε αριστούχους
Ο Υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος μοίρασε 450 ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε πρωτεύσαντες μαθητές της Α' γυμνασίου των σχολικών ετών 2005-2006 και 2006-2007, το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη. Τη βράβευση διοργάνωσε ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Στην αίθουσα δεν έπεφτε καρφίτσα, με αποτέλεσμα αρκετοί γονείς να μείνουν εκτός αίθουσας διαμαρτυρόμενοι για τον "κακό προγραμματισμό". Άδειες θέσεις δεν υπήρχαν και αρκετοί προσκεκλημένοι έμειναν όρθιοι στα διαζώματα. Παρόλ' αυτά ο υπουργός Παιδείας εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την εκδήλωση.
Από την Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 04/09/2009
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=79015
Κανονικά το πρόγραμμα του υπουργείου για τους μαθητικούς υπολογιστές
Την κανονική υλοποίηση της δράσης για την “ψηφιακή τάξη” σχετικά με τη διανομή των μαθητικών υπολογιστών σε 126.000 μαθητές της Α' Γυμνασίου ανακοίνωσε η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομίας.
Καμιά μεταβολή στο περιεχόμενο και στον χρονικό προγραμματισμό δεν θα έχει η διανομή των επιστολών και των κουπονιών για την απόκτηση υπολογιστών από τους μαθητές, υποστηρίζει με ανακοίνωση του το υπουργείο.
Όπως αναφέρεται, οι επιστολές θα σταλούν με την έναρξη των μαθημάτων τον Σεπτέμβριο και οι γονείς από 1η Οκτωβρίου θα μπορούν να προμηθεύονται τους υπολογιστές. Από το υπουργείο υπενθυμίζεται ότι είναι ευθύνη των προμηθευτών, οι μαθητικοί φορητοί υπολογιστές να έχουν προεγκατεστημένο το σύνολο του εκπαιδευτικού λογισμικού (16 τίτλοι) και των σχολικών βιβλίων για τις τάξεις του γυμνασίου. Περισσότερες πληροφορίες για τους ενδιαφερομένους, παρέχονται στην ιστοσελίδα http://www.digitalaid.gr/.
Από [Newsroom ΔΟΛ], στην ιστοσελίδα in.gr, Παρασκευή 04/09/2009
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1049268&rss=yes
Με κουπόνια από τα σχολεία Από 1η Οκτωβρίου η διάθεση φορητών υπολογιστών στην Α' Γυμνασίου
Οι γονείς των μαθητών της Α' Γυμνασίου θα μπορούν να προμηθεύονται κουπόνια για την αγορά φορητών υπολογιστών «εντός του Σεπτεμβρίου» και να τα εξαργυρώνουν στα καταστήματα από την 1η Οκτωβρίου, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
Απαντώντας σε «δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου», η Γραμματεία διευκρινίζει ότι «η δράση για την 'Ψηφιακή Τάξη' και τη διανομή των μαθητικών υπολογιστών σε 126.000 μαθητές της Α' Γυμνασίου, υλοποιείται στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής κανονικά και χωρίς καμία μεταβολή σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο και τον χρονικό προγραμματισμό της.
Η διανομή των επιστολών και των κουπονιών απόκτησης υπολογιστών προς τους γονείς των μαθητών πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τα κατά τόπους γυμνάσια, με την έναρξη των μαθημάτων εντός του Σεπτεμβρίου. Οι γονείς θα μπορούν να προμηθεύονται τους μαθητικούς υπολογιστές από την 1η Οκτωβρίου 2009 από τα καταστήματα της επιλογής τους.
Διευκρινίζεται ότι οι μαθητικοί φορητοί υπολογιστές θα περιλαμβάνουν, με ευθύνη των προμηθευτών, προεγκατεστημένο το σύνολο του προβλεπόμενου εκπαιδευτικού λογισμικού (16 εκπαιδευτικοί τίτλοι) και των σχολικών βιβλίων για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου».
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο της εταιρείας Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ.
Από το ενημερωμένο ιστολόγιο ICT-edu, Πέμπτη 09/07/2009, ...
http://nikosictedu.blogspot.com/2009/07/blog-post.html
...μπορεί να δει κανείς λεπτομέρειες σχετικά με τις προδιαγραφές του Η/Υ και του λογισμικού, καθώς και ενδιαφέρουσες προσωπικές απόψεις του ιστολόγου.
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=78675
Ο Άρης μοίρασε υπολογιστές σε αριστούχους
Ο Υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος μοίρασε 450 ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε πρωτεύσαντες μαθητές της Α' γυμνασίου των σχολικών ετών 2005-2006 και 2006-2007, το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη. Τη βράβευση διοργάνωσε ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Στην αίθουσα δεν έπεφτε καρφίτσα, με αποτέλεσμα αρκετοί γονείς να μείνουν εκτός αίθουσας διαμαρτυρόμενοι για τον "κακό προγραμματισμό". Άδειες θέσεις δεν υπήρχαν και αρκετοί προσκεκλημένοι έμειναν όρθιοι στα διαζώματα. Παρόλ' αυτά ο υπουργός Παιδείας εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την εκδήλωση.
Από την Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 04/09/2009
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=79015
Κανονικά το πρόγραμμα του υπουργείου για τους μαθητικούς υπολογιστές
Την κανονική υλοποίηση της δράσης για την “ψηφιακή τάξη” σχετικά με τη διανομή των μαθητικών υπολογιστών σε 126.000 μαθητές της Α' Γυμνασίου ανακοίνωσε η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομίας.
Καμιά μεταβολή στο περιεχόμενο και στον χρονικό προγραμματισμό δεν θα έχει η διανομή των επιστολών και των κουπονιών για την απόκτηση υπολογιστών από τους μαθητές, υποστηρίζει με ανακοίνωση του το υπουργείο.
Όπως αναφέρεται, οι επιστολές θα σταλούν με την έναρξη των μαθημάτων τον Σεπτέμβριο και οι γονείς από 1η Οκτωβρίου θα μπορούν να προμηθεύονται τους υπολογιστές. Από το υπουργείο υπενθυμίζεται ότι είναι ευθύνη των προμηθευτών, οι μαθητικοί φορητοί υπολογιστές να έχουν προεγκατεστημένο το σύνολο του εκπαιδευτικού λογισμικού (16 τίτλοι) και των σχολικών βιβλίων για τις τάξεις του γυμνασίου. Περισσότερες πληροφορίες για τους ενδιαφερομένους, παρέχονται στην ιστοσελίδα http://www.digitalaid.gr/.
Από [Newsroom ΔΟΛ], στην ιστοσελίδα in.gr, Παρασκευή 04/09/2009
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1049268&rss=yes
Με κουπόνια από τα σχολεία Από 1η Οκτωβρίου η διάθεση φορητών υπολογιστών στην Α' Γυμνασίου
Οι γονείς των μαθητών της Α' Γυμνασίου θα μπορούν να προμηθεύονται κουπόνια για την αγορά φορητών υπολογιστών «εντός του Σεπτεμβρίου» και να τα εξαργυρώνουν στα καταστήματα από την 1η Οκτωβρίου, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
Απαντώντας σε «δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου», η Γραμματεία διευκρινίζει ότι «η δράση για την 'Ψηφιακή Τάξη' και τη διανομή των μαθητικών υπολογιστών σε 126.000 μαθητές της Α' Γυμνασίου, υλοποιείται στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής κανονικά και χωρίς καμία μεταβολή σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο και τον χρονικό προγραμματισμό της.
Η διανομή των επιστολών και των κουπονιών απόκτησης υπολογιστών προς τους γονείς των μαθητών πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τα κατά τόπους γυμνάσια, με την έναρξη των μαθημάτων εντός του Σεπτεμβρίου. Οι γονείς θα μπορούν να προμηθεύονται τους μαθητικούς υπολογιστές από την 1η Οκτωβρίου 2009 από τα καταστήματα της επιλογής τους.
Διευκρινίζεται ότι οι μαθητικοί φορητοί υπολογιστές θα περιλαμβάνουν, με ευθύνη των προμηθευτών, προεγκατεστημένο το σύνολο του προβλεπόμενου εκπαιδευτικού λογισμικού (16 εκπαιδευτικοί τίτλοι) και των σχολικών βιβλίων για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου».
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο της εταιρείας Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ.
Από το ενημερωμένο ιστολόγιο ICT-edu, Πέμπτη 09/07/2009, ...
http://nikosictedu.blogspot.com/2009/07/blog-post.html
...μπορεί να δει κανείς λεπτομέρειες σχετικά με τις προδιαγραφές του Η/Υ και του λογισμικού, καθώς και ενδιαφέρουσες προσωπικές απόψεις του ιστολόγου.
Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009
Θέμα 3ον (και ίδιο αλλά και λίγο αλλαγμένο)
Στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2009 στο τρίτο θέμα ΑΕΠΠ ζητήθηκε ένας αλγόριθμος που να διαχειρίζεται την κίνηση επιβατών σε ένα τρένο. Θα δούμε στην ανάρτηση αυτή
(α) το θέμα όπως δόθηκε και μια ενδεικτική λύση του, όπως αναμενόταν να γραφτεί από τους διαγωνιζόμενους και
(β) το ίδιο πρόβλημα με επιπρόσθετα στοιχεία ελέγχου (που υπάρχουν στην πραγματικότητα) και μια προτεινόμενη λύση.
(α) Θέμα 3ον, όπως δόθηκε
Σε μια διαδρομή τρένου υπάρχουν 20 σταθμοί (σε αυτούς περιλαμβάνονται η αφετηρία και ο τερματικός σταθμός). Το τρένο σταματά σε όλους τους σταθμούς. Σε κάθε σταθμό επιβιβάζονται και αποβιβάζονται επιβάτες. Οι πρώτοι επιβάτες επιβιβάζονται στην αφετηρία και στον τερματικό σταθμό αποβιβάζονται όλοι οι επιβάτες.
Να κατασκευάσετε αλγόριθμο, ο οποίος να διαχειρίζεται την κίνηση των επιβατών. Συγκεκριμένα :
Α. Να ζητάει από τον χρήστη τον αριθμό των ατόμων που επιβιβάστηκαν σε κάθε σταθμό, εκτός από τον τερματικό, και να τον εισάγει σε πίνακα ΕΠΙΒ[19]. (Μονάδες 2)
Β. Να εισάγει σε πίνακα ΑΠΟΒ[19] τον αριθμό των ατόμων που αποβιβάστηκαν σε κάθε σταθμό, εκτός από τον τερματικό, ως εξής : Για την αφετηρία να εισάγει την τιμή μηδέν (0) και για τους υπόλοιπους σταθμούς να ζητάει από τον χρήστη τον αριθμό των ατόμων που αποβιβάστηκαν. (Μονάδες 4)
Γ. Να δημιουργεί πίνακα ΑΕ[19], στον οποίο να καταχωρίζει τον αριθμό των επιβατών που βρίσκονται στο τρένο, μετά από κάθε αναχώρησή του. (Μονάδες 7)
Δ. Να βρίσκει και να εμφανίζει τον σταθμό από τον οποίο το τρένο αναχωρεί με τον μεγαλύτερο αριθμό επιβατών. (Να θεωρήσετε ότι από κάθε σταθμό το τρένο αναχωρεί με διαφορετικό αριθμό επιβατών). (Μονάδες 7)
Ενδεικτική λύση με διαχωρισμό σε ερωτήματα όπως δόθηκαν στην εκφώνηση :
! Α επιβιβαζόμενοι
! Β αποβιβαζόμενοι
! Γ παραμένοντες στο τρένο
! Δ σταθμός μεγίστου πλήθους
Άλλη ενδεικτική λύση χωρίς διαχωρισμό σε ερωτήματα, δίνει την σωστή απάντηση αλλά δυσκολεύει τους διορθωτές :
(β) Θέμα 3ον, λίγο αλλαγμένο
Ένα τρένο επιτρέπεται να μεταφέρει ένα μέγιστο όριο επιβατών. Το Όριο_επιβατών δίδεται όταν φεύγει το τρένο από το Αμαξοστάσιο.
Στην πρώτη στάση, στην Αφετηρία, ανεβαίνουν επιβάτες. Το τρένο μετά την Αφετηρία κάνει 18 ενδιάμεσες στάσεις και φτάνει στο Τέρμα. Στις ενδιάμεσες στάσεις πρώτα κατεβαίνουν οι επιβαίνοντες και μετά ανεβαίνουν νέοι επιβάτες. Στο Τέρμα κατεβαίνουν όλοι οι επιβάτες.
Ζητείται αλγόριθμος που να διαχειρίζεται την κίνηση των επιβατών. Θα διαβάζει πόσοι κατέβηκαν (ΑΠΟΒ[19]) και πόσοι ανέβηκαν (ΕΠΙΒ[19]), αλλά θα ελέγχει τις τιμές να είναι πάντοτε επιτρεπτές. Θα παρακολουθεί το πλήθος επιβατών (ΑΕ[19]).
Να εμφανιστεί ο αριθμός της τελευταίας στάσης που αναχώρησε το τρένο με τους περισσότερους επιβάτες, το μέγιστο αυτό πλήθος επιβατών, και το πλήθος επιβατών που κατέβηκαν στο Τέρμα.
! Καθορίζεται το όριο επιβατών στο Αμαξοστάσιο
! Στην πρώτη στάση μπορεί να γεμίσει από επιβάτες
! Σε επόμενη στάση αποβιβάζονται το πολύ όλοι όσοι επιβαίνουν
! Βρίσκουμε πόσοι παρέμειναν μέσα στο όχημα
! Μετά επιβιβάζονται σε όσες ελεύθερες θέσεις υπάρχουν, μέχρι το όριο επιβατών __Αρχή_επανάληψης
! Βρίσκουμε πόσοι έγιναν οι επιβάτες, πριν ξεκινήσει το όχημα
(α) το θέμα όπως δόθηκε και μια ενδεικτική λύση του, όπως αναμενόταν να γραφτεί από τους διαγωνιζόμενους και
(β) το ίδιο πρόβλημα με επιπρόσθετα στοιχεία ελέγχου (που υπάρχουν στην πραγματικότητα) και μια προτεινόμενη λύση.
(α) Θέμα 3ον, όπως δόθηκε
Σε μια διαδρομή τρένου υπάρχουν 20 σταθμοί (σε αυτούς περιλαμβάνονται η αφετηρία και ο τερματικός σταθμός). Το τρένο σταματά σε όλους τους σταθμούς. Σε κάθε σταθμό επιβιβάζονται και αποβιβάζονται επιβάτες. Οι πρώτοι επιβάτες επιβιβάζονται στην αφετηρία και στον τερματικό σταθμό αποβιβάζονται όλοι οι επιβάτες.
Να κατασκευάσετε αλγόριθμο, ο οποίος να διαχειρίζεται την κίνηση των επιβατών. Συγκεκριμένα :
Α. Να ζητάει από τον χρήστη τον αριθμό των ατόμων που επιβιβάστηκαν σε κάθε σταθμό, εκτός από τον τερματικό, και να τον εισάγει σε πίνακα ΕΠΙΒ[19]. (Μονάδες 2)
Β. Να εισάγει σε πίνακα ΑΠΟΒ[19] τον αριθμό των ατόμων που αποβιβάστηκαν σε κάθε σταθμό, εκτός από τον τερματικό, ως εξής : Για την αφετηρία να εισάγει την τιμή μηδέν (0) και για τους υπόλοιπους σταθμούς να ζητάει από τον χρήστη τον αριθμό των ατόμων που αποβιβάστηκαν. (Μονάδες 4)
Γ. Να δημιουργεί πίνακα ΑΕ[19], στον οποίο να καταχωρίζει τον αριθμό των επιβατών που βρίσκονται στο τρένο, μετά από κάθε αναχώρησή του. (Μονάδες 7)
Δ. Να βρίσκει και να εμφανίζει τον σταθμό από τον οποίο το τρένο αναχωρεί με τον μεγαλύτερο αριθμό επιβατών. (Να θεωρήσετε ότι από κάθε σταθμό το τρένο αναχωρεί με διαφορετικό αριθμό επιβατών). (Μονάδες 7)
Ενδεικτική λύση με διαχωρισμό σε ερωτήματα όπως δόθηκαν στην εκφώνηση :
Αλγόριθμος Θέμα3
// ΕΠΙΒ[19], ΑΠΟΒ[19] //
! Α επιβιβαζόμενοι
Για σταθμός από 1 μέχρι 19
__Διάβασε ΕΠΙΒ[σταθμός]
Τέλος_επανάληψης
! Β αποβιβαζόμενοι
ΑΠΟΒ[1] <– 0
Για σταθμός από 2 μέχρι 19
__Διάβασε ΑΠΟΒ[σταθμός]
Τέλος_επανάληψης
! Γ παραμένοντες στο τρένο
Πλήθος <– 0
Για σταθμός από 1 μέχρι 19
__Πλήθος <– Πλήθος + ΕΠΙΒ[σταθμός] – ΑΠΟΒ[σταθμός]
__ΑΕ[σταθμός] <– Πλήθος
Τέλος_επανάληψης
! Δ σταθμός μεγίστου πλήθους
ΣταθμόςΜΠλήθους <– 1
ΜέγιστοΠλήθος <– ΑΕ[1]
Για σταθμός από 2 μέχρι 19
__Αν ΑΕ[σταθμός] > ΜέγιστοΠλήθος τότε
____ΣταθμόςΜΠλήθους <– σταθμός
____ΜέγιστοΠλήθος <– ΑΕ[σταθμός]
__Τέλος_αν
Τέλος_επανάληψης
Εμφάνισε ‘Σταθμός ‘,ΣταθμόςΜΠλήθους,’ με πλήθος ‘,ΜέγιστοΠλήθος
// ΣταθμόςΜΠλήθους //
Τέλος Θέμα3
Άλλη ενδεικτική λύση χωρίς διαχωρισμό σε ερωτήματα, δίνει την σωστή απάντηση αλλά δυσκολεύει τους διορθωτές :
Αλγόριθμος Θέμα3_σύντομος
// ΕΠΙΒ[19], ΑΠΟΒ[19] //
Για σταθμός από 1 μέχρι 19
__Αν σταθμός = 1 τότε
____Διάβασε ΕΠΙΒ[1]
____ΑΠΟΒ[1] <– 0
____ΑΕ[1] <– ΕΠΙΒ[1]
____ΣταθμόςΜΠλήθους <– 1
____ΜέγιστοΠλήθος <– ΑΕ[1]
__Αλλιώς
____Διάβασε ΕΠΙΒ[σταθμός], ΑΠΟΒ[σταθμός]
____ΑΕ[σταθμός] <– ΑΕ[σταθμός–1]+ΕΠΙΒ[σταθμός]-ΑΠΟΒ[σταθμός]
____Αν ΑΕ[σταθμός] > ΜέγιστοΠλήθος τότε
______ΣταθμόςΜΠλήθους <– σταθμός
______ΜέγιστοΠλήθος <– ΑΕ[σταθμός]
____Τέλος_αν
__Τέλος_αν
Τέλος_επανάληψης
Εμφάνισε ‘Σταθμός ‘,ΣταθμόςΜΠλήθους,’ με πλήθος ‘,ΜέγιστοΠλήθος
// ΣταθμόςΜΠλήθους //
Τέλος Θέμα3_σύντομος
(β) Θέμα 3ον, λίγο αλλαγμένο
Ένα τρένο επιτρέπεται να μεταφέρει ένα μέγιστο όριο επιβατών. Το Όριο_επιβατών δίδεται όταν φεύγει το τρένο από το Αμαξοστάσιο.
Στην πρώτη στάση, στην Αφετηρία, ανεβαίνουν επιβάτες. Το τρένο μετά την Αφετηρία κάνει 18 ενδιάμεσες στάσεις και φτάνει στο Τέρμα. Στις ενδιάμεσες στάσεις πρώτα κατεβαίνουν οι επιβαίνοντες και μετά ανεβαίνουν νέοι επιβάτες. Στο Τέρμα κατεβαίνουν όλοι οι επιβάτες.
Ζητείται αλγόριθμος που να διαχειρίζεται την κίνηση των επιβατών. Θα διαβάζει πόσοι κατέβηκαν (ΑΠΟΒ[19]) και πόσοι ανέβηκαν (ΕΠΙΒ[19]), αλλά θα ελέγχει τις τιμές να είναι πάντοτε επιτρεπτές. Θα παρακολουθεί το πλήθος επιβατών (ΑΕ[19]).
Να εμφανιστεί ο αριθμός της τελευταίας στάσης που αναχώρησε το τρένο με τους περισσότερους επιβάτες, το μέγιστο αυτό πλήθος επιβατών, και το πλήθος επιβατών που κατέβηκαν στο Τέρμα.
Αλγόριθμος Θέμα3_αλλαγμένος
// Όριο_Επιβατών, ΕΠΙΒ[19], ΑΠΟΒ[19] //
! Καθορίζεται το όριο επιβατών στο Αμαξοστάσιο
Αρχή_επανάληψης
__Διάβασε Όριο_επιβατών
Μέχρις_ότου Όριο_επιβατών > 0
! Στην πρώτη στάση μπορεί να γεμίσει από επιβάτες
Αρχή_επανάληψης
__Διάβασε ΕΠΙΒ[1]
Μέχρις_ότου ΕΠΙΒ[1]>=0 και ΕΠΙΒ[1]<=Όριο_επιβατών
ΑΠΟΒ[1] <– 0
ΑΕ[1] <– ΕΠΙΒ[1]
ΣτάσηΜΠλήθους <– 1
ΜέγιστοΠλήθος <– ΑΕ[1]
Για στάση από 2 μέχρι 19
! Σε επόμενη στάση αποβιβάζονται το πολύ όλοι όσοι επιβαίνουν
__Αρχή_επανάληψης
____Διάβασε ΑΠΟΒ[στάση]
__Μέχρις_ότου ΑΠΟΒ[στάση]>=0 και ΑΠΟΒ[στάση]<=ΑΕ[στάση–1]
! Βρίσκουμε πόσοι παρέμειναν μέσα στο όχημα
__ΑΕ[στάση] <– ΑΕ[στάση–1]–ΑΠΟΒ[στάση]
! Μετά επιβιβάζονται σε όσες ελεύθερες θέσεις υπάρχουν, μέχρι το όριο επιβατών __Αρχή_επανάληψης
____Διάβασε ΕΠΙΒ[στάση]
__Μέχρις_ότου ΕΠΙΒ[στάση]>=0 και ΕΠΙΒ[στάση]<=(Όριο_επιβατών–ΑΕ[στάση])
! Βρίσκουμε πόσοι έγιναν οι επιβάτες, πριν ξεκινήσει το όχημα
____ΑΕ[στάση] <– ΑΕ[στάση]+ΕΠΙΒ[στάση]
____Αν ΑΕ[στάση] > ΜέγιστοΠλήθος τότε
______ΣτάσηΜΠλήθους <– στάση
______ΜέγιστοΠλήθος <– ΑΕ[στάση]
____Τέλος_αν
Τέλος_επανάληψης
Εμφάνισε ‘Στάση ‘,ΣτάσηΜΠλήθους,’ με μέγιστο πλήθος ‘,ΜέγιστοΠλήθος
Αν ΑΕ[19]>0 τότε
__Εμφάνισε ‘Στο τέρμα κατεβαίνουν ‘,ΑΕ[19],’ επιβάτες
αλλιώς
__Εμφάνισε ‘Δεν υπάρχουν επιβάτες που κατεβαίνουν στο Τέρμα’
Τέλος_αν
// ΣτάσηΜΠλήθους, ΜέγιστοΠλήθος, ΑΕ[19] //
Τέλος Θέμα3_αλλαγμένος
Σάββατο 30 Μαΐου 2009
Προσπέλαση (από το προσπελάζω)
Ξεκινάμε ψάχνοντας ορισμούς στα λεξικά. (Το σύμβολο [<] διαβάζεται [προέρχεται από]).
Το αρχαίο ρήμα [πελάζω] σήμαινε [πλησιάζω].
Η παροιμιακή φράση [όμοιος ομοίω αεί πελάζει] σημαίνει [ο άνθρωπος πάντοτε (επιθυμεί να) συναναστρέφεται ομοίους του].
Το σύνθετο [προσπελάζω] < [προς + πελάζω] σήμαινε [πλησιάζω προς κάτι, προσεγγίζω].
Η πράξη [το πλησίασμα, η προσέγγιση] λέγεται [η προσπέλαση, της προσπέλασης] < αρχαίο [η προσπέλασις, της προσπελάσεως].
Κάποιος, που μπορούμε να τον πλησιάσουμε εύκολα, λέγεται [ο προσπελάσιμος].
Αυτός που πλησιάζει λέγεται [ο πελάτης]. Στην αρχαιότητα [πελάτης] ήταν [αυτός που πλησίαζε για να ζητήσει προστασία], σήμερα [πελάτης] είναι [αυτός που αγοράζει κάτι] ή [αυτός που έχει τακτική παρουσία, που είναι θαμώνας]. Το [σύνολο των πελατών] λέγεται [η πελατεία].
Το αρχαίο ρήμα [ελαύνω] σήμαινε [τρέχω, οδηγώ].
Η πράξη της οδήγησης μιάς μεταλλικής μάζας να περάσει βίαια μέσα από μιά οπή λέγεται [η έλαση, της έλασης] < αρχαίο [η έλασις, της ελάσεως]. Αυτό που παράγεται, ανάλογα με το σχήμα της οπής, είναι το σύρμα ή [το έλασμα].
Το σύνθετο [απελαύνω] < [από + ελαύνω] σήμαινε [διώχνω έξω από τα σύνορα].
Η πράξη, που σημαίνει εξορία < [εξ + όριο > εξορίζω], λέγεται [η απέλαση, της απέλασης] < αρχαίο [η απέλασις, της απελάσεως]. Η εξορία λεγόταν επίσης [η εξέλασις, της εξελάσεως] < [εξ + ελαύνω].
Ο φρουρός στα σύνορα του βυζαντινού κράτους, επιφορτισμένος να απωθεί τους εισερχόμενους ξένους , ονομαζόταν [ο απελάτης, του απελάτου].
Το σύνθετο [διελαύνω] < [δια + ελαύνω] σήμαινε [διέρχομαι έφιππος] ή [οδηγώ κάτι ανάμεσα από δύο εμπόδια] ή [διατρυπώ κάτι].
Η πράξη λέγεται (για μεταλλική κατεργασία) [η διέλαση, της διέλασης] < αρχαίο [η διέλασις, της διελάσεως].
Το σύνθετο [επελαύνω] < [επί + ελαύνω] σήμαινε [εφορμώ (συνήθως με ιππικό), επιτίθεμαι εναντίον κάποιου].
Η πράξη λέγεται [η επέλαση, της επέλασης] < αρχαίο [η επέλασις, της επελάσεως].
Το σύνθετο [παρελαύνω] < [παρά + ελαύνω] σήμαινε [περνώ μαζί με άλλους, όλοι συντεταγμένοι σε φάλαγγες].
Η πράξη λέγεται [η παρέλαση, της παρέλασης] < αρχαίο [η παρέλασις, της παρελάσεως].
Τώρα που τα γνωρίζουμε όλα αυτά, ας διαβάσουμε το Θέμα 1.Α.3 από το σημερινό διαγώνισμα για ΑΕΠΠ : [Όταν γίνεται σειριακή αναζήτηση κάποιου στοιχείου σε έναν μη ταξινομημένο πίνακα και το στοιχείο δεν υπάρχει στον πίνακα, τότε υποχρεωτικά προσπελαύνονται όλα τα στοιχεία του πίνακα].
Παραβλέπω ότι θα έπρεπε να λέμε [σειραϊκή] και όχι [σειριακή], αφού [Συριακή] ήδη σημαίνει [αυτήν από την Συρία]!
Αυτό που είναι οφθαλμοφανές, αλλά κανείς δεν νοιάστηκε να διορθώσει στο κείμενο του διαγωνίσματος, είναι ότι θα έπρεπε η ανύπαρκτη και ακατανόητη λέξη [προσπελαύνονται] να φύγει και η παράγραφος να αντικατασταθεί από την…
[Όταν γίνεται σειριακή αναζήτηση κάποιου στοιχείου σε έναν μη ταξινομημένο πίνακα και το στοιχείο δεν υπάρχει στον πίνακα, τότε η διαδικασία αναζήτησης πρέπει να προσπελάσει υποχρεωτικά όλα τα στοιχεία του πίνακα].
Το ότι ασχολούμαστε εντατικά με την πληροφορική δεν δικαιολογεί την κακοποίηση της γλώσσας μας.
Το αρχαίο ρήμα [πελάζω] σήμαινε [πλησιάζω].
Η παροιμιακή φράση [όμοιος ομοίω αεί πελάζει] σημαίνει [ο άνθρωπος πάντοτε (επιθυμεί να) συναναστρέφεται ομοίους του].
Το σύνθετο [προσπελάζω] < [προς + πελάζω] σήμαινε [πλησιάζω προς κάτι, προσεγγίζω].
Η πράξη [το πλησίασμα, η προσέγγιση] λέγεται [η προσπέλαση, της προσπέλασης] < αρχαίο [η προσπέλασις, της προσπελάσεως].
Κάποιος, που μπορούμε να τον πλησιάσουμε εύκολα, λέγεται [ο προσπελάσιμος].
Αυτός που πλησιάζει λέγεται [ο πελάτης]. Στην αρχαιότητα [πελάτης] ήταν [αυτός που πλησίαζε για να ζητήσει προστασία], σήμερα [πελάτης] είναι [αυτός που αγοράζει κάτι] ή [αυτός που έχει τακτική παρουσία, που είναι θαμώνας]. Το [σύνολο των πελατών] λέγεται [η πελατεία].
Το αρχαίο ρήμα [ελαύνω] σήμαινε [τρέχω, οδηγώ].
Η πράξη της οδήγησης μιάς μεταλλικής μάζας να περάσει βίαια μέσα από μιά οπή λέγεται [η έλαση, της έλασης] < αρχαίο [η έλασις, της ελάσεως]. Αυτό που παράγεται, ανάλογα με το σχήμα της οπής, είναι το σύρμα ή [το έλασμα].
Το σύνθετο [απελαύνω] < [από + ελαύνω] σήμαινε [διώχνω έξω από τα σύνορα].
Η πράξη, που σημαίνει εξορία < [εξ + όριο > εξορίζω], λέγεται [η απέλαση, της απέλασης] < αρχαίο [η απέλασις, της απελάσεως]. Η εξορία λεγόταν επίσης [η εξέλασις, της εξελάσεως] < [εξ + ελαύνω].
Ο φρουρός στα σύνορα του βυζαντινού κράτους, επιφορτισμένος να απωθεί τους εισερχόμενους ξένους , ονομαζόταν [ο απελάτης, του απελάτου].
Το σύνθετο [διελαύνω] < [δια + ελαύνω] σήμαινε [διέρχομαι έφιππος] ή [οδηγώ κάτι ανάμεσα από δύο εμπόδια] ή [διατρυπώ κάτι].
Η πράξη λέγεται (για μεταλλική κατεργασία) [η διέλαση, της διέλασης] < αρχαίο [η διέλασις, της διελάσεως].
Το σύνθετο [επελαύνω] < [επί + ελαύνω] σήμαινε [εφορμώ (συνήθως με ιππικό), επιτίθεμαι εναντίον κάποιου].
Η πράξη λέγεται [η επέλαση, της επέλασης] < αρχαίο [η επέλασις, της επελάσεως].
Το σύνθετο [παρελαύνω] < [παρά + ελαύνω] σήμαινε [περνώ μαζί με άλλους, όλοι συντεταγμένοι σε φάλαγγες].
Η πράξη λέγεται [η παρέλαση, της παρέλασης] < αρχαίο [η παρέλασις, της παρελάσεως].
Τώρα που τα γνωρίζουμε όλα αυτά, ας διαβάσουμε το Θέμα 1.Α.3 από το σημερινό διαγώνισμα για ΑΕΠΠ : [Όταν γίνεται σειριακή αναζήτηση κάποιου στοιχείου σε έναν μη ταξινομημένο πίνακα και το στοιχείο δεν υπάρχει στον πίνακα, τότε υποχρεωτικά προσπελαύνονται όλα τα στοιχεία του πίνακα].
Παραβλέπω ότι θα έπρεπε να λέμε [σειραϊκή] και όχι [σειριακή], αφού [Συριακή] ήδη σημαίνει [αυτήν από την Συρία]!
Αυτό που είναι οφθαλμοφανές, αλλά κανείς δεν νοιάστηκε να διορθώσει στο κείμενο του διαγωνίσματος, είναι ότι θα έπρεπε η ανύπαρκτη και ακατανόητη λέξη [προσπελαύνονται] να φύγει και η παράγραφος να αντικατασταθεί από την…
[Όταν γίνεται σειριακή αναζήτηση κάποιου στοιχείου σε έναν μη ταξινομημένο πίνακα και το στοιχείο δεν υπάρχει στον πίνακα, τότε η διαδικασία αναζήτησης πρέπει να προσπελάσει υποχρεωτικά όλα τα στοιχεία του πίνακα].
Το ότι ασχολούμαστε εντατικά με την πληροφορική δεν δικαιολογεί την κακοποίηση της γλώσσας μας.
Παρασκευή 22 Μαΐου 2009
Άλλο ένα διαγώνισμα ΑΕΠΠ με απαντήσεις
Σε μια προηγούμενη ανάρτηση είχα δώσει συνδέσμους προς μερικά κείμενά μου σχετικά με πληροφορική. Σήμερα άλλαξα το κείμενο με τα απαντημένα διαγωνίσματα ΑΕΠΠ, το οποίο περιέχει πλέον τέσσερα διαγωνίσματα (τρία πραγματικά - ένα φανταστικό).
Όσοι ενδιαφέρονται, θα μπορούσαν να διαθέσουν λίγο χρόνο για να επισκοπήσουν το βιβλίο για δομημένο προγραμματισμό και τις απαντήσεις των διαγωνισμάτων και να διαβάσουν τα διάσπαρτα σχόλια.
Θέλω να πιστεύω ότι, όσο καλά και να γνωρίζουν το αντικείμενο, σίγουρα θα βρουν κάτι χρήσιμο εκεί.
Όσοι ενδιαφέρονται, θα μπορούσαν να διαθέσουν λίγο χρόνο για να επισκοπήσουν το βιβλίο για δομημένο προγραμματισμό και τις απαντήσεις των διαγωνισμάτων και να διαβάσουν τα διάσπαρτα σχόλια.
Θέλω να πιστεύω ότι, όσο καλά και να γνωρίζουν το αντικείμενο, σίγουρα θα βρουν κάτι χρήσιμο εκεί.
Τετάρτη 13 Μαΐου 2009
Δωρεάν φορητοί Η/Υ στα πρωτάκια
Διάβασα εδώ ότι την ερχόμενη σχολική χρονιά θα δοθούν 120000 υπολογιστές στην Α' Γυμνασίου.
Ενδιαφέρουσα υπόσχεση! Μένει να δούμε την πράξη...
...αργότερα (φθινόπωρο 2009)...
δόθηκαν κουπόνια για αγορά μικρών υπολογιστών (netbooks) με λειτουργικά που χειάζονται αναβάθμιση, με εφαρμογές-office που χρειάζονται αναβάθμιση εντός τριμήνου, με κινδύνους επίθεσης από ιούς για τους οποίους χρειάζονται αντιιικά (δόκιμη λέξη;) προγράμματα, ενίοτε χωρίς σχολικά βοηθήματα.
Οι τιμές στην αγορά έφθασαν εύκολα στο ύψος που κάλυπτε το κουπόνι.
Καμμιά σκέψη για τον φορητό OLPC XO, που σχεδιάστηκε ειδικά για εκπαίδευση παιδιών, που έχει λογισμικό ανοικτό και μεταφρασμένο στην γλώσσα μας, που είναι φθηνότερος, άθραυστος, που ενημερώνεται από το διαδίκτυο για αναβαθμίσεις λογισμικού και για νέα βιβλία και μαθήματα, κλπ κλπ, τι να τα λέμε τώρα...
...πολύ αργότερα (καλοκαίρι 2010)...
μάθαμε ότι θα σταλούν δέκα φορητοί σε κάθε σχολείο και ένας φοριαμός φύλαξης.
Οι υπολογιστές θα μένουν στο σχολείο και θα χρησιμοποιούνται σε μαθήματα κατά περίπτωση.
Με τριάντα μαθητές στην τάξη ή με δέκα υπολογιστές ανά σχολείο, κάτι είναι πολύ στραβό στον προγραμματισμό της σχολικής εκπαίδευσης.
Αν οι υπολογιστές ανήκαν στα παιδιά, θα μπορούσαν να μαθαίνουν όλες τις ώρες που θα είχαν διαθέσιμες!
Αν ένα μηχάνημα το χειρίζονται περισσότεροι χρήστες, χαλάει πολύ πιο γρήγορα. Ρωτήστε τις εταιρείες συντήρησης αν δεν με πιστεύετε!
Ενδιαφέρουσα υπόσχεση! Μένει να δούμε την πράξη...
...αργότερα (φθινόπωρο 2009)...
δόθηκαν κουπόνια για αγορά μικρών υπολογιστών (netbooks) με λειτουργικά που χειάζονται αναβάθμιση, με εφαρμογές-office που χρειάζονται αναβάθμιση εντός τριμήνου, με κινδύνους επίθεσης από ιούς για τους οποίους χρειάζονται αντιιικά (δόκιμη λέξη;) προγράμματα, ενίοτε χωρίς σχολικά βοηθήματα.
Οι τιμές στην αγορά έφθασαν εύκολα στο ύψος που κάλυπτε το κουπόνι.
Καμμιά σκέψη για τον φορητό OLPC XO, που σχεδιάστηκε ειδικά για εκπαίδευση παιδιών, που έχει λογισμικό ανοικτό και μεταφρασμένο στην γλώσσα μας, που είναι φθηνότερος, άθραυστος, που ενημερώνεται από το διαδίκτυο για αναβαθμίσεις λογισμικού και για νέα βιβλία και μαθήματα, κλπ κλπ, τι να τα λέμε τώρα...
...πολύ αργότερα (καλοκαίρι 2010)...
μάθαμε ότι θα σταλούν δέκα φορητοί σε κάθε σχολείο και ένας φοριαμός φύλαξης.
Οι υπολογιστές θα μένουν στο σχολείο και θα χρησιμοποιούνται σε μαθήματα κατά περίπτωση.
Με τριάντα μαθητές στην τάξη ή με δέκα υπολογιστές ανά σχολείο, κάτι είναι πολύ στραβό στον προγραμματισμό της σχολικής εκπαίδευσης.
Αν οι υπολογιστές ανήκαν στα παιδιά, θα μπορούσαν να μαθαίνουν όλες τις ώρες που θα είχαν διαθέσιμες!
Αν ένα μηχάνημα το χειρίζονται περισσότεροι χρήστες, χαλάει πολύ πιο γρήγορα. Ρωτήστε τις εταιρείες συντήρησης αν δεν με πιστεύετε!
Τρίτη 5 Μαΐου 2009
Πράξεις σε μέρος ενός Πίνακα
Όταν χρησιμοποιούμε έναν Πίνακα, μπορεί να υποχρεωθούμε να κάνουμε πράξεις με ένα υποσύνολο των στοιχείων του.
Γενικά, ο Πίνακας έχει ένα όνομα, έστω Πιν.
Ορίζουμε έναν δείκτη γρα, που θα μας δείχνει σε ποιά γραμμή του πίνακα είμαστε, και μια μέγιστη τιμή αυτού του δείκτη : γραμαξ.
Ορίζουμε έναν δείκτη στη, που θα μας δείχνει σε ποιά στήλη του πίνακα είμαστε, και μια μέγιστη τιμή αυτού του δείκτη : στημαξ.
Ο πίνακας έχει πλήθος στοιχείων (γραμαξ x στημαξ), και αν είναι τετραγωνικός θα έχουμε γραμαξ=στημαξ.
Το πρόβλημα που δίνουμε σήμερα είναι το εξής : Σε έναν τετραγωνικό πίνακα 20x20 βάζουμε κατά γραμμές τους αριθμούς 1, 2, 3, ..., 400. Ο πίνακας έχει μια διαγώνιο από Πιν[1,1] μέχρι Πιν[20,20]. Θέλουμε να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα σε ΓΛΩΣΣΑ που θα τυπώνει τον μέσο αριθμητικό των στοιχείων του πίνακα που βρίσκονται κάτω από την διαγώνιο αυτή, τον μέσο αριθμητικό των στοιχείων που ορίζουν την διαγώνιο, και τον μέσο αριθμητικό των στοιχείων του πίνακα που είναι πάνω από την διαγώνιο.
Για να βάλουμε τις αρχικές τιμές, χρησιμοποιούμε τιμές γραμμο-δείκτη γρα από 1 μέχρι γραμαξ, και τιμές στηλο-δείκτη στη από 1 μέχρι στημαξ. Όταν όμως προχωρήσουμε σε πράξεις σε μέρη του πίνακα, προσέχουμε πολύ στον καθορισμό των ορίων μεταβολής του καθενός δείκτη. Παρακάτω γράφουμε το πρόγραμμα και την απάντηση.
Φτιάξτε το δικό σας πρόγραμμα ως άσκηση, βρείτε τους τρεις μέσους όρους, και μετά συγκρίνετε τα προγράμματα και τις απαντήσεις.
! και βρίσκουμε τους μέσους όρους στο αριστερό κάτω τριγωνικό μέρος, στην διαγώνιο,
! και στο δεξιό πάνω τριγωνικό μέρος του πίνακα
! τοποθέτηση αρχικών τιμών στον Πίνακα κατά γραμμές
! εύρεση του μέσου όρου των αριστερών
! εύρεση του μέσου όρου των διαγωνίων
! εύρεση του μέσου όρου των δεξιών
! εκτύπωση των τριών μέσων όρων
Όταν εκτελεστεί το πρόγραμμα αυτό, δίνει απάντηση :
Μέσοι όροι : Αριστερών=267.00, Διαγωνίων=200.50 και Δεξιών=134.00
Γενικά, ο Πίνακας έχει ένα όνομα, έστω Πιν.
Ορίζουμε έναν δείκτη γρα, που θα μας δείχνει σε ποιά γραμμή του πίνακα είμαστε, και μια μέγιστη τιμή αυτού του δείκτη : γραμαξ.
Ορίζουμε έναν δείκτη στη, που θα μας δείχνει σε ποιά στήλη του πίνακα είμαστε, και μια μέγιστη τιμή αυτού του δείκτη : στημαξ.
Ο πίνακας έχει πλήθος στοιχείων (γραμαξ x στημαξ), και αν είναι τετραγωνικός θα έχουμε γραμαξ=στημαξ.
Το πρόβλημα που δίνουμε σήμερα είναι το εξής : Σε έναν τετραγωνικό πίνακα 20x20 βάζουμε κατά γραμμές τους αριθμούς 1, 2, 3, ..., 400. Ο πίνακας έχει μια διαγώνιο από Πιν[1,1] μέχρι Πιν[20,20]. Θέλουμε να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα σε ΓΛΩΣΣΑ που θα τυπώνει τον μέσο αριθμητικό των στοιχείων του πίνακα που βρίσκονται κάτω από την διαγώνιο αυτή, τον μέσο αριθμητικό των στοιχείων που ορίζουν την διαγώνιο, και τον μέσο αριθμητικό των στοιχείων του πίνακα που είναι πάνω από την διαγώνιο.
Για να βάλουμε τις αρχικές τιμές, χρησιμοποιούμε τιμές γραμμο-δείκτη γρα από 1 μέχρι γραμαξ, και τιμές στηλο-δείκτη στη από 1 μέχρι στημαξ. Όταν όμως προχωρήσουμε σε πράξεις σε μέρη του πίνακα, προσέχουμε πολύ στον καθορισμό των ορίων μεταβολής του καθενός δείκτη. Παρακάτω γράφουμε το πρόγραμμα και την απάντηση.
Φτιάξτε το δικό σας πρόγραμμα ως άσκηση, βρείτε τους τρεις μέσους όρους, και μετά συγκρίνετε τα προγράμματα και τις απαντήσεις.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ μο3
! Βάζουμε ακέραιους αριθμούς (1, 2, 3, ...) σε έναν τετραγωνικό πίνακα κατά γραμμές! και βρίσκουμε τους μέσους όρους στο αριστερό κάτω τριγωνικό μέρος, στην διαγώνιο,
! και στο δεξιό πάνω τριγωνικό μέρος του πίνακα
ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ
__ΑΚΕΡΑΙΕΣ: Πιν[20, 20], γρα, γραμαξ, στη, στημαξ, πλήθος, άθροισμα
__ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ: ΜΟαριστερά, ΜΟδιαγώνια, ΜΟδεξιά
ΑΡΧΗ
γραμαξ <- 20
στημαξ <- 20
! τοποθέτηση αρχικών τιμών στον Πίνακα κατά γραμμές
πλήθος <- 0
ΓΙΑ γρα ΑΠΟ 1 ΜΕΧΡΙ γραμαξ
__ΓΙΑ στη ΑΠΟ 1 ΜΕΧΡΙ στημαξ
____πλήθος <- πλήθος + 1
____Πιν[γρα, στη] <- πλήθος
__ΤΕΛΟΣ_ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ
ΤΕΛΟΣ_ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ
! εύρεση του μέσου όρου των αριστερών
πλήθος <- 0
άθροισμα <- 0
ΓΙΑ γρα ΑΠΟ 2 ΜΕΧΡΙ γραμαξ
__ΓΙΑ στη ΑΠΟ 1 ΜΕΧΡΙ γρα - 1
____πλήθος <- πλήθος + 1
____άθροισμα <- άθροισμα + Πιν[γρα, στη]
__ΤΕΛΟΣ_ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ
ΤΕΛΟΣ_ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ
ΜΟαριστερά <- άθροισμα/πλήθος
! εύρεση του μέσου όρου των διαγωνίων
πλήθος <- 0
άθροισμα <- 0
ΓΙΑ γρα ΑΠΟ 1 ΜΕΧΡΙ γραμαξ
__πλήθος <- πλήθος + 1
__άθροισμα <- άθροισμα + Πιν[γρα, γρα]
ΤΕΛΟΣ_ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ
ΜΟδιαγώνια <- άθροισμα/πλήθος
! εύρεση του μέσου όρου των δεξιών
πλήθος <- 0
άθροισμα <- 0
ΓΙΑ γρα ΑΠΟ 1 ΜΕΧΡΙ γραμαξ - 1
__ΓΙΑ στη ΑΠΟ γρα + 1 ΜΕΧΡΙ στημαξ
____πλήθος <- πλήθος + 1
____άθροισμα <- άθροισμα + Πιν[γρα, στη]
__ΤΕΛΟΣ_ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ
ΤΕΛΟΣ_ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ
ΜΟδεξιά <- άθροισμα/πλήθος
! εκτύπωση των τριών μέσων όρων
ΓΡΑΨΕ 'Μέσοι όροι : Αριστερών=', ΜΟαριστερά, ', Διαγωνίων=', ΜΟδιαγώνια, ' και Δεξιών=', ΜΟδεξιά
ΤΕΛΟΣ_ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Όταν εκτελεστεί το πρόγραμμα αυτό, δίνει απάντηση :
Μέσοι όροι : Αριστερών=267.00, Διαγωνίων=200.50 και Δεξιών=134.00
Παρασκευή 17 Απριλίου 2009
Αριθμοί Φιμπονάτσι
Ας θυμηθούμε πώς ονομάζει η γραμματική τις λέξεις {πρώτος, δεύτερος, τρίτος, ...}. Λέγονται τακτικά αριθμητικά. Δίνουν την τάξη (την θέση του σε μια σειρά) του ουσιαστικού.
Λοιπόν, σήμερα θα γράψουμε ένα απλό πρόγραμμα (σε ΓΛΩΣΣΑ) που θα υπολογίζει έναν αριθμό Φιμπονάτσι όταν του δίνουμε την τάξη του. Οι αριθμοί Φιμπονάτσι είναι μια σειρά από αριθμούς που δημιουργούνται ως εξής:
Ο πρώτος (τάξη=1) ορίζεται ίσος με 0, δηλαδή f(1)=0.
Ο δεύτερος (τάξη=2) ορίζεται ίσος με 1, δηλαδή f(2)=1.
Κάθε άλλος επόμενος (τάξη=k, κ>2) ισούται με το άθροισμα των δύο προηγουμένων του, f(k)=f(k-1)+f(k-2) .
Από τον τρόπο σχηματισμού των όρων της, η σειρά ονομάζεται αναδρομική.
Οι αρχικοί αριθμοί της σειράς είναι : 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, κλπ.
Αν ψάξετε στο διαδίκτυο για Fibonacci, (το όνομα του Ιταλού μαθηματικού που τους περιέγραψε Λεονάρντο της Πίζας), θα εκπλαγείτε από τον πλούτο των ευρημάτων στην φύση, σχετικών με τους αριθμούς αυτούς.
Θα τους βρείτε στους στήμονες των λουλουδιών, στις έλικες των κουκουναριών, στις γεννήσεις των κουνελιών, (δείτε, από περιέργεια, αυτή την σελίδα εδώ).
Καθαρά μαθηματικές έννοιες επίσης υπάρχουν άφθονες, όπως ότι δύο διαδοχικοί αριθμοί Φιμπονάτσι έχουν λόγο που προσεγγίζει την χρυσή τομή (f(k-1)/f(k)=0.618 ή f(k+1)/f(k)=1.618), όσο μεγαλύτερη είναι η τάξη k.
Εδώ θέλουμε μόνο να γράψουμε το πρόγραμμα που θα διαβάζει το k (δεχόμαστε μόνο k>2) και θα γράφει το f(k).
Επειδή δεν γνωρίζουμε την τάξη k που θα μας δοθεί, και επειδή δεν χρειάζεται να αποθηκεύσουμε όλη την σειρά αλλά μπορούμε από δύο διαδοχικούς όρους να βρίσκουμε τον επόμενο, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την δομή του Πίνακα για αποθήκευση (των ενδιάμεσων) αποτελεσμάτων. Αρκεί η χρήση τριών μεταβλητών για τους όρους. Θα βάλουμε στην μεταβλητή fa έναν όρο της σειράς, θα βάλουμε στην μεταβλητή fb τον επόμενο όρο, και στην fc θα βάλουμε το άθροισμα των δύο προηγουμένων.
Αρχικοποιούμε fa=0, fb=1.
Μας δίνουν την τάξη k του όρου που θα βρούμε. Ελέγχουμε να είναι k>2.
Ξεκινάμε μια επαναληπτική διεργασία.
Βρίσκουμε τον τρίτο όρο f(3), (ή όρο τρίτης τάξης) : fc=fa+fb=0+1=1, άρα f(3)=1.
Βάζουμε τώρα στην μεταβλητή fa αυτό που περιέχει η μεταβλητή fb, και μετά
βάζουμε στην μεταβλητή fb αυτό που περιέχει η μεταβλητή fc, (περιέχουν δηλαδή το fa=1, και το fb=1),
και είμαστε έτοιμοι να υπολογίσουμε τον τέταρτο όρο f(4), (ή όρο τέταρτης τάξης) : fc=fa+fb=1+1=2, άρα f(4)=2.
Συνεχίζοντας με παρόμοιο τρόπο βάζουμε στην fa το 1 (της fb), στην fb το 2 (της fc) για να υπολογίσουμε τον πέμπτο όρο f(5), (ή όρο πέμπτης τάξης) : fc=fa+fb=1+2=3, άρα f(5)=3.
Σταματούμε όταν έχουμε υπολογίσει τον όρο f(k), της k τάξης που μας δόθηκε αρχικά.
Για να εξασκηθείτε στο γράψιμο κώδικα (δηλαδή εντολών σε ΓΛΩΣΣΑ), μπορείτε να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας δωρεάν τον Διερμηνευτή του Άλκη Γεωργόπουλου, ένα πολύ καλοφτιαγμένο περιβάλλον εκτέλεσης προγραμμάτων σε ΓΛΩΣΣΑ, που συνοδεύεται από συλλογή παραδειγμάτων.
Μπορείτε να κατεβάσετε Διερμηνευτή και παραδείγματα από εδώ .
Λοιπόν, σήμερα θα γράψουμε ένα απλό πρόγραμμα (σε ΓΛΩΣΣΑ) που θα υπολογίζει έναν αριθμό Φιμπονάτσι όταν του δίνουμε την τάξη του. Οι αριθμοί Φιμπονάτσι είναι μια σειρά από αριθμούς που δημιουργούνται ως εξής:
Ο πρώτος (τάξη=1) ορίζεται ίσος με 0, δηλαδή f(1)=0.
Ο δεύτερος (τάξη=2) ορίζεται ίσος με 1, δηλαδή f(2)=1.
Κάθε άλλος επόμενος (τάξη=k, κ>2) ισούται με το άθροισμα των δύο προηγουμένων του, f(k)=f(k-1)+f(k-2) .
Από τον τρόπο σχηματισμού των όρων της, η σειρά ονομάζεται αναδρομική.
Οι αρχικοί αριθμοί της σειράς είναι : 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, κλπ.
Αν ψάξετε στο διαδίκτυο για Fibonacci, (το όνομα του Ιταλού μαθηματικού που τους περιέγραψε Λεονάρντο της Πίζας), θα εκπλαγείτε από τον πλούτο των ευρημάτων στην φύση, σχετικών με τους αριθμούς αυτούς.
Θα τους βρείτε στους στήμονες των λουλουδιών, στις έλικες των κουκουναριών, στις γεννήσεις των κουνελιών, (δείτε, από περιέργεια, αυτή την σελίδα εδώ).
Καθαρά μαθηματικές έννοιες επίσης υπάρχουν άφθονες, όπως ότι δύο διαδοχικοί αριθμοί Φιμπονάτσι έχουν λόγο που προσεγγίζει την χρυσή τομή (f(k-1)/f(k)=0.618 ή f(k+1)/f(k)=1.618), όσο μεγαλύτερη είναι η τάξη k.
Εδώ θέλουμε μόνο να γράψουμε το πρόγραμμα που θα διαβάζει το k (δεχόμαστε μόνο k>2) και θα γράφει το f(k).
Επειδή δεν γνωρίζουμε την τάξη k που θα μας δοθεί, και επειδή δεν χρειάζεται να αποθηκεύσουμε όλη την σειρά αλλά μπορούμε από δύο διαδοχικούς όρους να βρίσκουμε τον επόμενο, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την δομή του Πίνακα για αποθήκευση (των ενδιάμεσων) αποτελεσμάτων. Αρκεί η χρήση τριών μεταβλητών για τους όρους. Θα βάλουμε στην μεταβλητή fa έναν όρο της σειράς, θα βάλουμε στην μεταβλητή fb τον επόμενο όρο, και στην fc θα βάλουμε το άθροισμα των δύο προηγουμένων.
Αρχικοποιούμε fa=0, fb=1.
Μας δίνουν την τάξη k του όρου που θα βρούμε. Ελέγχουμε να είναι k>2.
Ξεκινάμε μια επαναληπτική διεργασία.
Βρίσκουμε τον τρίτο όρο f(3), (ή όρο τρίτης τάξης) : fc=fa+fb=0+1=1, άρα f(3)=1.
Βάζουμε τώρα στην μεταβλητή fa αυτό που περιέχει η μεταβλητή fb, και μετά
βάζουμε στην μεταβλητή fb αυτό που περιέχει η μεταβλητή fc, (περιέχουν δηλαδή το fa=1, και το fb=1),
και είμαστε έτοιμοι να υπολογίσουμε τον τέταρτο όρο f(4), (ή όρο τέταρτης τάξης) : fc=fa+fb=1+1=2, άρα f(4)=2.
Συνεχίζοντας με παρόμοιο τρόπο βάζουμε στην fa το 1 (της fb), στην fb το 2 (της fc) για να υπολογίσουμε τον πέμπτο όρο f(5), (ή όρο πέμπτης τάξης) : fc=fa+fb=1+2=3, άρα f(5)=3.
Σταματούμε όταν έχουμε υπολογίσει τον όρο f(k), της k τάξης που μας δόθηκε αρχικά.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ arfi
ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ
__ΑΚΕΡΑΙΕΣ: fa, fb, fc, i, k
ΑΡΧΗ
fa <- 0
fb <- 1
ΑΡΧΗ_ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ
__ΓΡΑΨΕ 'Δώσε ακέραιο μεγαλύτερο του 2'
__ΔΙΑΒΑΣΕ k
ΜΕΧΡΙΣ_ΟΤΟΥ k > 2
ΓΙΑ i ΑΠΟ 3 ΜΕΧΡΙ k
__fc <- fa + fb
__fa <- fb
__fb <- fc
ΤΕΛΟΣ_ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ
ΓΡΑΨΕ 'Αριθμός Φιμπονάτσι τάξης ', k, ' είναι ο ', fc
ΤΕΛΟΣ_ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Για να εξασκηθείτε στο γράψιμο κώδικα (δηλαδή εντολών σε ΓΛΩΣΣΑ), μπορείτε να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας δωρεάν τον Διερμηνευτή του Άλκη Γεωργόπουλου, ένα πολύ καλοφτιαγμένο περιβάλλον εκτέλεσης προγραμμάτων σε ΓΛΩΣΣΑ, που συνοδεύεται από συλλογή παραδειγμάτων.
Μπορείτε να κατεβάσετε Διερμηνευτή και παραδείγματα από εδώ .
Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009
Ένας φορητός για κάθε παιδί, OLPC
Έχουν γραφτεί πολλά για το έργο OLPC (One Laptop Per Child), που δίνει έναν ειδικό υπολογιστή δωρεάν σε κάθε μικρό μαθητή. Έχει ήδη εφαρμοστεί σε μερικές χώρες και το κόστος καλύπτεται από τις κυβερνήσεις. Το κόστος ενός υπολογιστή επιδιώχθηκε να είναι μικρό (μικρότερο από 200 δολάρια) και στην αρχή θεωρήθηκε ότι ήταν αδύνατο να κατασκευαστεί τόσο φθηνό μηχάνημα, αλλά όταν το μηχάνημα κατασκευάστηκε με ένα σωρό πλεονεκτήματα πρωτοποριακής οθόνης, δικού του λειτουργικού συστήματος, ευέλικτης διασύνδεσης, ενεργειακής αυτονομίας κλπ, το έργο δέχτηκε την επίθεση των μεγάλων της αγοράς. (Στην δική μας χώρα δεν μοίρασαν αυτόν τον ειδικό υπολογιστή αλλά έδωσαν χρηματικά κουπόνια για να αγοράσουν οι μαθητές ένα netbook από τα διάφορα της αγοράς. Ξαφνικά όλοι οι υπολογιστές κόστιζαν τόσο ώστε να μπορούν να αγοραστούν με το κουπόνι, αλλά δεν είχαν τίποτε ειδικό για παιδιά μέσα τους, λειτουργικό ή εφαρμογές μάθησης, οπότε τα μικρά βγήκαν στο διαδίκτυο με όλα τα δυσάρεστα αλλά όχι απρόσμενα επακόλουθα). Αν ψάξετε για OLPC στο διαδίκτυο, θα βρείτε πάμπολλες αναφορές.
Αντέχει καλά ακόμη. Το στηρίζουν πολλοί εθελοντές σε κάθε χώρα, που μεταφράζουν το λογισμικό στην δική τους γλώσσα, κάνουν επιδείξεις με νέες εφαρμογές και προτείνουν βελτιώσεις. (Αν με ρωτάτε, το στηρίζω ως ιδέα, αλλά βοήθησα λίγο στην μετάφραση, όχι όσο θα ήθελα, για οικογενειακούς λόγους υγείας). Παρακάτω αναδημοσιεύω ένα κείμενο που έστειλε ο Θεόδωρος Καρούνος (από τους υπευθύνους της Ελληνικής Ομάδας Υποστήριξης) σχετικά με τις πέντε αρχές του OLPC.
OLPC: Οι πέντε αρχές
1. Ιδιοκτησία παιδιών Το OLPC έχει δημιουργήσει το lap-top XO έτσι ώστε να είναι πολύ χαμηλού κόστους, γερό, ισχυρό, όμορφο και φιλικό. Έχει σχεδιαστεί ρητά για τα παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού, το πρώτο στο είδος του. Η ιδιοκτησία του XO είναι βασικό δικαίωμα του παιδιού και συνδέεται με νέα καθήκοντα και ευθύνες, όπως η προστασία, η φροντίδα και το μοίρασμα αυτού του πολύτιμου εξοπλισμού. Ένα lap-top μπορεί να μετατραπεί σε κινητό σχολείο: ένα φορητό περιβάλλον εκμάθησης και διδασκαλίας. Ένα συνδεδεμένο lap-top είναι περισσότερο από ένα εργαλείο. Είναι ένα νέο ανθρώπινο περιβάλλον ψηφιακού είδους. Ένα βασικό σημείο του OLPC είναι η ελεύθερη χρήση του lap-top στο σπίτι, όπου το παιδί (και η οικογένεια) θα αυξήσουν σημαντικά το χρόνο της πρακτικής εκπαίδευσης, η οποία είναι κανονικά διαθέσιμη στο τυποποιημένο εργαστήριο υπολογιστών στο σχολείο. Φορώ το XO μου όπως το ζευγάρι παπούτσια μου.
2. Μικρές ηλικίες Το XO έχει σχεδιαστεί για παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών -καλύπτοντας τα έτη του Δημοτικού σχολείου- αλλά τίποτα δεν αποκλείει τη χρήση του νωρίτερα ή αργότερα στη ζωή του παιδιού. Τα παιδιά δεν χρειάζεται να ξέρουν να γράφουν ή να διαβάζουν προκειμένου να παίξουν με το XO και ξέρουμε ότι το παιχνίδι είναι η βάση της ανθρώπινης εκμάθησης. Επιπλέον, αυτές οι ψηφιακές δραστηριότητες θα βοηθήσουν στην απόκτηση δεξιοτήτων σύνταξης, γραφής και ανάγνωσης. Κάθε χρόνο μια νέα ομάδα παιδιών θα ενσωματωθεί στο πρόγραμμα. Ανάλογα, η αξιολόγηση του προγράμματος OLPC θα πρέπει να είναι εγγενής σε κάθε ομάδα και κάθε μαθητής θα κρατήσει ένα μεμονωμένο χαρτοφυλάκιο με το ίχνος της πορείας εκμάθησής του στις διάφορες δραστηριότητές του στο σχολείο. Ειδικότερα, τα μικρά παιδιά με ειδικές ανάγκες εκμάθησης ή αισθητήριες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον υπολογιστή ως πρόσθετο για να διαβάζουν, να γράφουν, να υπολογίζουν και να επικοινωνούν. Έχω καλά παπούτσια XO για έναν μεγάλο περίπατο.
3. Ενσωμάτωση Η δέσμευση του OLPC αφορά τη στοιχειώδη εκπαίδευση στις αναπτυσσόμενες χώρες. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος πρέπει να φθάσουμε σε μία «ψηφιακή ενσωμάτωση» σε έναν δεδομένο πληθυσμό. Το βασικό σημείο είναι να επιλεχτεί η καλύτερη κλίμακα σε κάθε περίσταση. Μπορεί να είναι ολόκληρη χώρα, μια περιοχή, ένας δήμος ή ένα χωριό, όπου κάθε παιδί θα είναι κύριο ενός lap-top. Όπως με τον εμβολιασμό, η «ψηφιακή ενσωμάτωση» υπονοεί τη συνεχή επέμβαση στις διαδοχικές ομάδες στις κατάλληλες ηλικίες. Ολόκληρη η κοινότητα θα γίνει υπεύθυνη του προγράμματος OLPC και τα παιδιά θα λάβουν την υποστήριξη πολλών οργανισμών, ατόμων και ομάδων αυτής της κοινότητας. Λόγω της συνδεσιμότητας, η οποία είναι έμφυτη στο OLPC, αυτές οι διαφορετικές κοινότητες θα μεγαλώσουν μαζί και θα επεκταθούν σε πολλές κατευθύνσεις, στο χρόνο και στο χώρο. Θα γίνουν στιβαρές και γερές, επειδή είναι ενσωματωμένες, χωρίς κενά ή ασυνέχειες. Μια υγιής εκπαίδευση είναι ένας εμβολιασμός, φθάνει σε όλους και τους προστατεύει από την άγνοια και την αδιαλλαξία.
4. Σύνδεση Το XO έχει σχεδιαστεί για να παρέχει το καλύτερα διαθέσιμο ασύρματο δίκτυο. Τα lap-top συνδέονται το ένα με το άλλο, ακόμα και όταν είναι κλειστά. Εάν ένα lap-top συνδέεται με το Διαδίκτυο, τα άλλα θα συνδεθούν επίσης σε αυτό. Τα παιδιά στη γειτονιά είναι έτσι μόνιμα συνδεδεμένα με συνομιλία, διαμοιρασμό πληροφοριών στο Διαδίκτυο, συλλογή τηλεδιασκέψεων, δημιουργία κοινής μουσικής, κοινή έκδοση κειμένων, ανάγνωση Διαδικτυακών βιβλίων και απολαμβάνουν τη χρήση των συνεργάσιμων Διαδικτυακών παιχνιδιών. Η μπαταρία του lap-top μπορεί να λειτουργήσει για πολλές ώρες και μπορεί να φορτιστεί με επιπρόσθετους φορτιστές στο σχολείο ή με μηχανική και ηλιακή ενέργεια. Η μοναδική οθόνη του XO επιτρέπει τη χρήση του lap-top σε συνθήκες πλήρους ηλιοφάνειας, επιτρέποντας στο χρήστη για να απασχοληθεί και έξω από την τάξη ή το σπίτι, στις υπαίθριες περιοχές, καθώς επίσης και σε οποιαδήποτε άλλη δημόσια περιοχή. Η συνδεσιμότητα θα βρίσκεται παντού, τόσο όσο και η επίσημη ή άτυπη εκμάθηση του περιβάλλοντος. Προτείνουμε ένα νέο είδος σχολείου, ένα «επεκτάσιμο σχολείο» που μεγαλώνει καλά και πέρα από τους τοίχους της τάξης. Και το τελευταίο αλλά όχι και ασήμαντο, αυτή η συνδεσιμότητα εξασφαλίζει έναν διάλογο μεταξύ των γενεών, των εθνών και των πολιτισμών. Κάθε γλώσσα θα χρησιμοποιηθεί στο δίκτυο OLPC. Όταν περπατάμε μαζί είμαστε μαζί.
5. Ελεύθερο και ανοιχτού κώδικα Το παιδί που έχει ένα XO δεν είναι μόνο παθητικός καταναλωτής της γνώσης, αλλά ενεργός συμμετέχων σε μια κοινότητα μάθησης. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και ακολουθούν τις νέες ιδέες, το λογισμικό, το περιεχόμενο, τους πόρους, και τα εργαλεία, πρέπει να είναι σε θέση να μεγαλώσουν μαζί τους. Η σφαιρική φύση του OLPC απαιτεί το μεγάλωμα αυτό να γίνεται τοπικά, σε μεγάλο ποσοστό από τα ίδια τα παιδιά. Κάθε παιδί με ένα XO μπορεί ενδυναμώσει την μάθηση κάθε άλλου παιδιού. Διδάσκουν ο ένας τον άλλον, μοιράζονται τις ιδέες και μέσω της κοινωνικής φύσης της συσκευής, υποστηρίζουν ο ένας την διανοητική ανάπτυξη του άλλου. Τα παιδιά είναι μαθητές και δάσκαλοι. Δεν υπάρχει καμία εξωτερική εξάρτηση που να είναι σε θέση να μετατρέψει το λογισμικό στη γλώσσα των παιδιών, να επιδιορθώσει το λογισμικό για να απομακρύνει τα τρωτά σημεία του, και να μετατρέψει το λογισμικό ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους. Ούτε υπάρχει οποιοσδήποτε περιορισμός όσον αφορά την αναδιανομή. Το OLPC δεν μπορεί να ξέρει και δεν πρέπει να ελέγξει πώς τα εργαλεία που δημιουργούμε θα επαναχρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς στο μέλλον. Ένας κόσμος λογισμικού υψηλού επιπέδου και περιεχομένου (και ανοιχτός και ιδιόκτητος) είναι απαραίτητος για να κάνει αυτό το πρόγραμμα να επιτύχει. Τα παιδιά πρέπει να είναι σε θέση να επιλέξουν από όλο αυτό. Στο πλαίσιο της μάθησης όπου η γνώση πρέπει να ιδιοποιηθεί προκειμένου να χρησιμοποιηθεί, το πιο σωστό για τη γνώση είναι να είναι ελεύθερη. Περαιτέρω, κάθε παιδί έχει κάτι με το οποίο μπορεί να συμβάλει. Χρειαζόμαστε ένα ελεύθερο και ανοικτό πλαίσιο που να υποστηρίζει και να ενθαρρύνει την πολύ βασική ανάγκη του ανθρώπου να εκφραστεί. Δώστε μου ένα ελεύθερο και ανοικτό περιβάλλον και θα μάθω και θα διδάξω χαρά.
- The Five OLPC Principles ... http://www.ellak.gr/index.php?option=com_openwiki&Itemid=103&id=olpc:five_principles
- Πριν εκτυπώσετε αυτό το μήνυμα, σκεφθείτε το περιβάλλον! Ένα χαρτί λιγότερο! - http://karounos.gr/blog/
Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009
Τι είναι πρόβλημα;
Θέλησα να συνεχίσω με την έννοια [Πρόβλημα] και έριξα μια ματιά στο διαδίκτυο με ένα γνωστό ψαχτήρι (την Γούγλη). Μου έφερε 11,200,000 σελίδες που αναφέρουν την λέξη πρόβλημα.
Ούτε αν αφιερώσω την υπόλοιπη ζωή μου δεν πρόκειται να διαβάσω τόσες σελίδες.
Όμως, με ποιά σειρά τις δείχνει το ψαχτήρι; Πώς τις ταξινομεί και βγάζει κάποιες πρώτες και κάποιες επόμενες;
Απλά, με παρακολουθεί να βλέπω την μία μετά την άλλη τις προτάσεις του και σημειώνει ότι αυτές οι σελίδες που προσπέρασα δεν με ικανοποίησαν με το περιεχόμενό τους και δεν σταμάτησα το ψάξιμο. Άρα τους μειώνει την ιεραρχία.
Αν περισσότεροι χρήστες σταματούν το ψάξιμο σε κάποια σελίδα, τότε είναι μάλλον ικανοποιητική και το ψαχτήρι αυξάνει την ιεραρχία της.
Τελικά, αυτές που δείχνει πρώτες είναι κατά τεκμήριο ικανοποιητικές. Άρα οι χρήστες προτιμούν αυτό το ψαχτήρι, γιατί δεν τους ταλαιπωρεί με πολλές αναζητήσεις.
Ποιές σελίδες μου έφερε για να δω τι είναι το πρόβλημα;
Το Πρόβλημα του μήνα (από όμιλο φροντιστηρίων),
Πρόβλημα με ισπανικό πολεμικό αεροπλάνο (από εφημερίδα Καθημερινή),
Κυπριακό Πρόβλημα (από την Βικιπαίδεια),
Τρία Άλυτα Προβλήματα (Δήλιο πρόβλημα, τριχοτόμηση γωνίας, τετραγωνισμός του κύκλου από το telemath.gr),
Πρόβλημα με την Τουρκία,
Πρόβλημα με κατέβασμα βίντεο από το youtube.com,
Πρόβλημα με τον παίκτη Ντιαλό του Πανθρακικού,
Τεχνικό πρόβλημα χτύπησε την μηχανή της Google,
Πρόβλημα πρόσδεσης πλοίων,
Πρόβλημα τριχοφυΐας,
Γαλάζιο πρόβλημα στην Β' εκλογική περιφέρεια Αθηνών,
Το πρόβλημα της πρώτης αγάπης,
Αυξανόμενο το πρόβλημα των σκουπιδιών,
Σοβαρό το πρόβλημα στο Αφγανιστάν δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Γκέιτς,
κλπ, κλπ.
Καταλαβαίνουμε ότι ο καθένας θεωρεί πρόβλημα αυτό που δεν μπορεί να λύσει ή που του αλλάζει τα σχέδια. Υπάρχουν προβλήματα υγείας, μαθηματικών, διοικητικά, συναισθηματικά, κλπ..
Με καλύτερη προσέγγιση στην έννοια [Πρόβλημα], βάζουμε κριτήρια (όπως στο μάθημα Πληροφορικής) και χωρίζουμε τα προβλήματα σε κατηγορίες:
Επιλύσιμα (ξέρουμε ότι λύνονται),
Ανοικτά (δεν ξέρουμε αν λύνονται),
Άλυτα (ξέρουμε ότι δεν λύνονται).
Δομημένα (ο τρόπος λύσης είναι γνωστός),
Ημιδομημένα (πρέπει να επιλέξουμε τρόπο λύσης),
Αδόμητα (πρέπει να επινοήσουμε τρόπο λύσης).
Απόφασης (προκύπτει μια απάντηση : Αληθής ή Ψευδής),
Υπολογισμού (προκύπτει ένα αποτέλεσμα αριθμητικό),
Βελτιστοποίησης (από πλήθος δυνατών λύσεων επιλέγεται μία, με χρήση κάποιων κριτηρίων).
Λένε, σαν αστείο, ότι δεν πρέπει να μας στενοχωρούν
(α) τα προβλήματα που λύνονται και
(β) τα προβλήματα που δεν λύνονται.
Υπάρχει μια εξαιρετική συμβουλή, που πρέπει να την εφαρμόζετε στην ζωή σας :
"Για να λύσεις ένα πρόβλημα, αρκεί να εντοπίσεις τους λύτες".
Ας βάλουμε τώρα ένα πρόβλημα, (Επιλύσιμο - Αδόμητο - Υπολογισμού), που για να το λύσετε πρέπει να ξεχάσετε όσα έχετε μάθει. Είναι για παιδάκια προσχολικής ηλικίας. Ξέρουν μόνο να αναγνωρίζουν σχήματα και να μετράνε από το 0 μέχρι το 9 :
2581 = ?
Αν σας έχει δυσκολέψει πολύ, μα πάρα πολύ, τότε ρίξτε μια ματιά εδώ. Θα βρείτε ότι έπρεπε να μετρήσετε (δύο) κλειστές καμπύλες.
Ούτε αν αφιερώσω την υπόλοιπη ζωή μου δεν πρόκειται να διαβάσω τόσες σελίδες.
Όμως, με ποιά σειρά τις δείχνει το ψαχτήρι; Πώς τις ταξινομεί και βγάζει κάποιες πρώτες και κάποιες επόμενες;
Απλά, με παρακολουθεί να βλέπω την μία μετά την άλλη τις προτάσεις του και σημειώνει ότι αυτές οι σελίδες που προσπέρασα δεν με ικανοποίησαν με το περιεχόμενό τους και δεν σταμάτησα το ψάξιμο. Άρα τους μειώνει την ιεραρχία.
Αν περισσότεροι χρήστες σταματούν το ψάξιμο σε κάποια σελίδα, τότε είναι μάλλον ικανοποιητική και το ψαχτήρι αυξάνει την ιεραρχία της.
Τελικά, αυτές που δείχνει πρώτες είναι κατά τεκμήριο ικανοποιητικές. Άρα οι χρήστες προτιμούν αυτό το ψαχτήρι, γιατί δεν τους ταλαιπωρεί με πολλές αναζητήσεις.
Ποιές σελίδες μου έφερε για να δω τι είναι το πρόβλημα;
Το Πρόβλημα του μήνα (από όμιλο φροντιστηρίων),
Πρόβλημα με ισπανικό πολεμικό αεροπλάνο (από εφημερίδα Καθημερινή),
Κυπριακό Πρόβλημα (από την Βικιπαίδεια),
Τρία Άλυτα Προβλήματα (Δήλιο πρόβλημα, τριχοτόμηση γωνίας, τετραγωνισμός του κύκλου από το telemath.gr),
Πρόβλημα με την Τουρκία,
Πρόβλημα με κατέβασμα βίντεο από το youtube.com,
Πρόβλημα με τον παίκτη Ντιαλό του Πανθρακικού,
Τεχνικό πρόβλημα χτύπησε την μηχανή της Google,
Πρόβλημα πρόσδεσης πλοίων,
Πρόβλημα τριχοφυΐας,
Γαλάζιο πρόβλημα στην Β' εκλογική περιφέρεια Αθηνών,
Το πρόβλημα της πρώτης αγάπης,
Αυξανόμενο το πρόβλημα των σκουπιδιών,
Σοβαρό το πρόβλημα στο Αφγανιστάν δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Γκέιτς,
κλπ, κλπ.
Καταλαβαίνουμε ότι ο καθένας θεωρεί πρόβλημα αυτό που δεν μπορεί να λύσει ή που του αλλάζει τα σχέδια. Υπάρχουν προβλήματα υγείας, μαθηματικών, διοικητικά, συναισθηματικά, κλπ..
Με καλύτερη προσέγγιση στην έννοια [Πρόβλημα], βάζουμε κριτήρια (όπως στο μάθημα Πληροφορικής) και χωρίζουμε τα προβλήματα σε κατηγορίες:
Επιλύσιμα (ξέρουμε ότι λύνονται),
Ανοικτά (δεν ξέρουμε αν λύνονται),
Άλυτα (ξέρουμε ότι δεν λύνονται).
Δομημένα (ο τρόπος λύσης είναι γνωστός),
Ημιδομημένα (πρέπει να επιλέξουμε τρόπο λύσης),
Αδόμητα (πρέπει να επινοήσουμε τρόπο λύσης).
Απόφασης (προκύπτει μια απάντηση : Αληθής ή Ψευδής),
Υπολογισμού (προκύπτει ένα αποτέλεσμα αριθμητικό),
Βελτιστοποίησης (από πλήθος δυνατών λύσεων επιλέγεται μία, με χρήση κάποιων κριτηρίων).
Λένε, σαν αστείο, ότι δεν πρέπει να μας στενοχωρούν
(α) τα προβλήματα που λύνονται και
(β) τα προβλήματα που δεν λύνονται.
Υπάρχει μια εξαιρετική συμβουλή, που πρέπει να την εφαρμόζετε στην ζωή σας :
"Για να λύσεις ένα πρόβλημα, αρκεί να εντοπίσεις τους λύτες".
Ας βάλουμε τώρα ένα πρόβλημα, (Επιλύσιμο - Αδόμητο - Υπολογισμού), που για να το λύσετε πρέπει να ξεχάσετε όσα έχετε μάθει. Είναι για παιδάκια προσχολικής ηλικίας. Ξέρουν μόνο να αναγνωρίζουν σχήματα και να μετράνε από το 0 μέχρι το 9 :
8809 = 6
7111 = 0
2172 = 0
6666 = 4
1111 = 0
3213 = 0
7662 = 2
9312 = 1
0000 = 4
2222 = 0
3333 = 0
5555 = 0
8193 = 3
8096 = 5
7777 = 0
9999 = 4
7756 = 1
6855 = 3
9881 = 5
5531 = 0
2581 = ?
Αν σας έχει δυσκολέψει πολύ, μα πάρα πολύ, τότε ρίξτε μια ματιά εδώ. Θα βρείτε ότι έπρεπε να μετρήσετε (δύο) κλειστές καμπύλες.
Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2009
Νέα χρονιά 2009, νέος υπουργός
Έγιναν πολλά τον Δεκέμβριο του 2008. Έφυγε άδικα ο Αλέξης Γρηγορόπουλος και άλλαξε ο κόσμος.
Ίσως δεν το αντιλήφθηκαν κάποιοι, αλλά με τον καιρό θα το νιώσουν. Πρώτη η Ελλάδα είπε ένα βροντερό "φτάνει πιά". Μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες σε όλη την Ελλάδα, μάθαμε ότι στη Μαδρίτη, στο Παρίσι, στο Βερολίνο, στη Μόσχα, στην Πόλη του Μεξικού έγιναν ανάλογες εκδηλώσεις με αφορμή τα γεγονότα στην Ελλάδα, που ανησύχησαν τις κατά τόπους κυβερνήσεις. Στην Γαλλία ανέβαλαν για ένα έτος τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, "για να μην έχουμε κι εδώ τα όσα έγιναν στην Ελλάδα" όπως περίπου είπε ο Σαρκοζί.
Εδώ άλλαξε στον σημερινό ανασχηματισμό της Κυβέρνησης ο υπουργός Παιδείας. Εύχομαι καλή τύχη στον κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο, αλλά υπάρχουν πάρα πολλά αγκάθια στον δρόμο που ακολουθούσε ο προηγούμενος υπουργός κ. Στυλιανίδης.
Μακάρι, για το καλό των παιδιών να αλλάξει ο νέος υπουργός την πορεία της Παιδείας, ώστε να προσφέρεται Εκπαίδευση στους νέους και όχι απλά Κατάρτιση.
Τόσα χρόνια δεν ακούστηκαν οι φωνές των εκπαιδευτικών. Ας ακουστούν τουλάχιστον οι φωνές απόγνωσης των νέων που αναγκάστηκαν να κατέβουν στους δρόμους.
Ας είναι καλή αυτή η χρονιά με εποικοδομητικές αποφάσεις για να στηρίξουμε εκεί τις ελπίδες όλων μας για καλύτερο μέλλον.
Ίσως δεν το αντιλήφθηκαν κάποιοι, αλλά με τον καιρό θα το νιώσουν. Πρώτη η Ελλάδα είπε ένα βροντερό "φτάνει πιά". Μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες σε όλη την Ελλάδα, μάθαμε ότι στη Μαδρίτη, στο Παρίσι, στο Βερολίνο, στη Μόσχα, στην Πόλη του Μεξικού έγιναν ανάλογες εκδηλώσεις με αφορμή τα γεγονότα στην Ελλάδα, που ανησύχησαν τις κατά τόπους κυβερνήσεις. Στην Γαλλία ανέβαλαν για ένα έτος τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, "για να μην έχουμε κι εδώ τα όσα έγιναν στην Ελλάδα" όπως περίπου είπε ο Σαρκοζί.
Εδώ άλλαξε στον σημερινό ανασχηματισμό της Κυβέρνησης ο υπουργός Παιδείας. Εύχομαι καλή τύχη στον κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο, αλλά υπάρχουν πάρα πολλά αγκάθια στον δρόμο που ακολουθούσε ο προηγούμενος υπουργός κ. Στυλιανίδης.
Μακάρι, για το καλό των παιδιών να αλλάξει ο νέος υπουργός την πορεία της Παιδείας, ώστε να προσφέρεται Εκπαίδευση στους νέους και όχι απλά Κατάρτιση.
Τόσα χρόνια δεν ακούστηκαν οι φωνές των εκπαιδευτικών. Ας ακουστούν τουλάχιστον οι φωνές απόγνωσης των νέων που αναγκάστηκαν να κατέβουν στους δρόμους.
Ας είναι καλή αυτή η χρονιά με εποικοδομητικές αποφάσεις για να στηρίξουμε εκεί τις ελπίδες όλων μας για καλύτερο μέλλον.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)